The Finnish Woman in Whisky

Viski on miesten juttu.
Vai onko sittenkään?

Mari Saarenpää on Suomen ensimmäinen naistislaaja.

Yksi Suomen alkoholialan mullistavimpia hetkiä oli, kun 2015 Kyrö Distillery Company voitti ginillään IWSC:n, eli International Wine and Spirit Competitionin parhaan gin&tonic kultamitalin, ja suomalaisen Napue-ginin edelleen jatkuva kansainvälinen buumi sai alkunsa.

Palkinnon ja ginin suuren suosion myötä tislaukseen tarvittiin lisävoimia Isokyröön.

“Opiskelin aikoinaan kemiaa, ja päädyin kliiniseen ja sisäsiistiin työhön lääketeollisuuteen laadunvalvojaksi. Olin jo tovin miettinyt alan vaihtoa, kun Isokyrössä asuva siskoni vinkkasi avoimesta tislaajan paikasta Kyrö Distillery Companylla. Ajattelin ensimmäiseksi, ettei tuo ole minua varten, mutta hain kuitenkin” kertoo Mari Saarenpää, joka nykyään kohta kahdeksan vuotta myöhemmin työskentelee edelleen KDC:lla, mutta tänä päivänä viskitiimin vetäjänä ja esihenkilönä.”

“Vaikka tislaajan paikkaa hakiessani en ollut koskaan edes maistanut giniä tai viskiä, oli minulla tuntemusta työskennellä tekniikan parissa, joten se, että sain paikan, oli luultavasti täysin edellisten työkokemukseni ja osaamiseni ansiota. Näin jälkeenpäin ajatellen olen ollut tyytyväinen näihin lähtökohtiin, koska se antoi minulle mahdollisuuden alan vaihtoon ja uuden oppimiseen ilman ennakko-odotuksia.”

“Alkuun koin jopa häpeää kokemattomuudestani alkoholialaa kohtaan, mutta ehkä se kääntyikin vahvuudekseni, koska se esimerkiksi mahdollisti minulle juuri tähän työhön sopivan makupaletin kehittämisen” Mari kertoo.

2017 viskin tuotantoa lähdettiin kasvattamaan Kyrö Distillery Companylla ja Mari siirtyi viskitiimin vetäjäksi.
“Työni on todella monipuolista ja jokainen päivä on erilainen. Vastaan viskin tuotannosta ja viskin laadullisista asioita, sekä viskin tuotantoon liittyvistä budjeteista, mutta silti saatan olla myös mukana tislaamassa, tynnyröimässä ja tuotekehityksessä. Ala kehittyy koko ajan ja innostun edelleen työstäni ja viskistä, mistä olen myös oppinut pitämään.”

Marin omia suosikkeja ovatkin savuiset ja vahvat viskit.
“Erityisesti pidän Bunnahabhainin viskeistä. llanvietossa maistuu ehkä kevyemmät, irlantilais-tyyliset viskit.”

Entä onko jokin alkoholituote tai -tyyli josta et niin pidä?
“Ehkä joistain kaupallisista massatuotteista voi olla pitämättä, mutta niin kauan, kun kyseessä on käsityötä vaativa tuote, esimerkiksi viini taikka viski, löytyy tuotteeseen aina ymmärrys valmistusprosessin vaatiman panostuksen kautta, jolloin niistä on vaikea olla pitämättä.”

“Niin Suomessa kuin ulkomaillakin viski on edelleen naisille todella vaikeasti lähestyttävä juoma, eivätkä he oikein osaa nähdä sitä vaihtoehtona tai uskalla antautua sen mahdollistamille elämyksille” Mari pohtii.

“Viski koetaan vahvasti miesten juomana, ja sille alueelle on naisen vaikea mennä edes asiantuntijana.“

Marin on ollut vaikea uskoa, kuinka paljon häneen on uskottu ja luotettu työssään, vaikkei aiempaa kokemusta alkoholialalta ollutkaan.

“Vaikka taustani on eri alalta, olen työssäni saanut kokea olevani samalla viivalla muiden kollegojeni kanssa, tai jopa korkeammallakin, kun oma ammattitaito on kehittynyt siinä mitä tekee” Mari toteaa.

“Tämän myötä olen itsekin joutunut muuttamaan ja kääntämään ajatusmaailmaani omasta osaamisestani ja naisena olemisesta alkoholialalla. Toki edelleen tilaisuuksissa tai tapahtumissa tulee vastaan tilanteita, ettei minua katsota silmiin tai oteta kontaktia vaan odotetaan, että viereinen mieskollega vapautuu vaikka kysymyksiin vastaamaan. Varsinkin Suomessa Kalle (Valkonen, KDC:n päätislaaja) on raivannut minulle tässä tilaa ja osaa reagoida suuntaamalla kysymykset ja keskustelut takaisin minulle vastapuolen välttelystä huolimatta.”

Mieleenpainuvimpia kokemuksia työssään on Marille olleet yritysvierailut esimerkiksi Skotlannissa, ja niiden myötä mieleen palaavat kokemusmielikuvat tuotteita uudelleen maistaessa.

“Meidän viskimme valmistetaan pelkästään suomalaisesta rukiista. Ruismäski käy kuusi päivää ja viimeisten päivien maitohappokäyminen tuo siihen hedelmäisiä aromeja. Viskimme onkin todella poikkeuksellinen, runsas, ja makeahko. Toivon, että tulevaisuudessa myös Suomessa suoramyynti tislaamomme vieraille olisi sallittua täyden asiakaskokemuksen mahdollistamiseksi.”

Kyrö Distillery Company järjestää elämyksellisiä vierailukierroksia ja erilaisia tapahtumia tislaamollaan Isokyrössä, jolloin on myös mahdollista tutustua Kyrö Distelleryn tuotteisiin, niiden tuotannon parissa työskenteleviin henkilöihin, ja tietenkin myös Mariin.

Rye rye!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: