Huhhuh, vihdoinkin tammikuun loppu häämöttää!
Eihän tätä kuukautta olekaan kestänyt kuin kahdeksan viikkoa, vaikka juurihan oli vasta marraskuun alku..
Vuoden vaihteen jälkeen ei kauaa nokka tuhissut kun olikin jo Alkon ensimmäinen valikoimatasting, missä maisteltiin tammikuun erikoiseriä.
Välissä oli trendikatsaus ja sitten päästiinkin tutustumaan jo helmikuun erikoiseriin.
2024 trendikatsaus ei tarjoillut erityisemmin yllätyksiä, mutta ilahdutti varsinkin henkilökohtaisesti.
Tänä vuonna tulee 10 vuotta siitä, kun palasin takaisin Suomeen, ja siitä asti olen vahvasti uskonut muutokseen suomalaisten viinitottumuksissa, ja nyt voisin itsevarmasti todeta tämän muutoksen pikkuhiljaa tapahtuvan.
Vaikka muutos pääasiassa näyttäytyy myyntimäärien laskuna, on tämä kuitenkin iso asia Suomen viinikulttuurin kannalta, koska vastavuoroisesti tiedostetumpien ja harkitumpien ostojen määrä lisääntyy, ja laatu alkaa korvaamaan määrää.
Vuonna 2022 valkoviinien myynti ohitti punaviinit ja 2023 vahvisti asemaansa myydyimpänä viinikategoriana Suomessa. Roséviinejä nautitaan nyt tasaisesti ympäri vuoden pelkän kesäsesongin sijaan.
Itse koen molemmat tiedot merkittävinä siksi, että tämä tarkoittaa kuluttajan kuuntelevan enemmän itseään ja omia mieltymyksiään sesongista tai suosituksista huolimatta, joka taas vuorostaan vahvistaa ja kehittää jokaisen omaa viini-identiteettiä.
Paras viini on kuitenkin se, mikä itselle maistuu parhaiten!
Ympäristöystävällisten pakkausten ja ostopäätösten määrä kasvoi edellisvuodesta.
Toisaalta näihin lukeutuu iso osa muutoinkin myydyimpiä tuotteita, joten vaikea todeta valitsiko kuluttaja tuotteen sen ympäristöystävällisyyden takia, vai olisiko hän valinnut tuotteen joka tapauksessa.
Uskon, että mitä viiniin ja ympäristöystävällisyyteen tulee, niin suurimman osan ympäristöystävällisistä teoista ja valinnoista tekee kuluttajan puolesta viinin tuottaja, eli tilastoista huolimatta ei ehkä vielä olla siinä vaiheessa, että ympäristöystävällisyys olisi kuluttajaa ohjaileva motiivi.
Hyvään suuntaan ollaan menossa silti, koska varsinkin kevyemmät pakkausmuodot ja -vaihtoehdot on todella tervetullut muutos viineille, joita ei ole tarkoitus säilyttää pitkään.
Tammikuun aikana saimme maistella myös todella monimuotoisia viinejä.
Nämä neljä jäivät sokkomaistelusta mieleen:

2022 Signos de Origen
Emiliana, Aconcagua, Chile | Chardonnay, Rousanne
Heti kättelyssä oli selvää, ettei viini tule Euroopasta, vaan on niin sanotusti uuden maailman viini. Tätä en minä ainakaan tunnista mistään yhdestä piirteestä, vaan monesta eri tekijästä kuten aromikkuus (tässä tapauksessa kukkea, häivähdys aprikoosia ja trooppista hedelmää), ryhdikäs muttei ylikorostunut hapokkuus ja leveämpi suutuntuma. Viiniä on myös kypsytetty tammitynnyreissä maltillisesti, joten mukana myös häivähdys vaniljaa ja mausteisuutta .
Emiliana on maailman suurin biodynaamisten ja luomuviinien tuottaja ja on tuottanut
kaikki orgaanisesti jo 90-luvulta. Signos de Origen Chardonnay Roussanne tulee
Casablancan laaksosta, joka on tunnettu raikkaista valkoviineistään, sillä se saa
vaikutteita Tyynen valtameren Humboldtin kylmästä merivirrasta.
Tätä viiniä nauttisin mielelläni rasvaisen kalan tai vaalean lihan kanssa, mutta myös sellaisenaan.
18,99€ | 13,5% | Sokeri 0 g/l | Hapot 6 g/l | Erikoiserä
2022 Avalanche
Caves du Paradis Olivier Roten, Valais, Sveitsi | 100% Fendant/Chasselas
Kääk mikä Sveitsi-ikävä iski!
Sveitsissä asuessani en päässyt sinuiksi Chasselan kanssa, mutta näin jälkeenpäin olen tykästynyt siihen enemmän.
Rypälelajike, jota Wallisin kanttoonissa kutsutaan nimellä Fendant, ja saksan kielisellä alueella taas nimellä Gutedel, ei ole mikään kovin aromaattinen mutta sitäkin hapokkaampi, joten viini läpikäy usein malolaktisen käymisen ja saattaa tuntua tämän takia lässähtäneeltä.
Avalanche on kuitenkin hyvin balanssissa: malolaktinen käyminen on selvästi läsnä muttei latista viiniä ja aromikkuudessa esiin tulee enemmänkin kukkeus kuin hedelmäisyys.
Enää ei puutu kuin fondue tai raclette!
22,26€ | 12% | Sokeri 0 g/l | Hapot 4 g/l | Erikoiserä


2022 Maison Sichel 1883
Maison Sichel, Bordeaux, Ranska | 100% Merlot
Suoraan muistiinpanoista:
Tumman marjainen ja luumuinen, häivähdys savuisuutta.
Viini ei ole erityisen moniulotteinen, mutta puhdaspiirteinen, tuoksu ja suutuntuma balanssissa, miellyttävät, ryhdikkäät taniinit.
Sekä tuoksussa ja maussa taustalla natural-viinimäinen häivähdys tuo mukavaa lisätwistiä.
Bordeaux´n alueen merkittävimmän suvun – Sichelin – trendikäs ja tyylikäs vegaaninen uutuusviini on valmistettu ilman lisättyä sulfiittia.
15,99€ | 14% | Sokeri 0 g/l | Hapot 5.0 g/l | Vakiovalikoima
2020 Tenuta Calimaia Vino Nobile di Montepulciano
Frescobaldi, Toscana, Italia | 100% Sangiovese
Karpalo! Puolukka! Hapankirsikka!
Suu täynnä tanniinia ja happoakin kunnolla. Taustalla tyylikästä tammea joka tuo mausteisuutta. Sangioveseä ja taattua Frscobaldin laatua koko rahalla.
Tässä on viini, jonka voi nauttia nyt, mutta on varmasti parhaimmillaan vasta 4+ vuoden päästä, jolloin sen kaikki hyvät ominaisuudet, jotka nyt hieman sooloilevat tahoillaan, ovat löytäneet oman paikkansa kokonaisuudessa: Runsas marjaisuus taittuu kehittyneemmiksi aromeiksi, tanniini hieman notkistuu ja tammen aromit integroituvat vielä entisestään.
Jos kuitenkin nautit viinin jo nyt, kannattaa se dekantoida 1-2 tuntia ennakkoon.
30,20€ | 13,5% | Sokeri 2 g/l | Hapot 6,4 g/l | Erikoiserä

