Aino Tuomikoski

Vaikuttava ääni viinialalla

Aino Tuomikoski on sommelier, joka yhdistää osaamisen, tiedonhalun ja esiintymistaidon harvinaisen vakuuttavalla tavalla. Hän työskentelee Helsingin Baskeri & Basso Bistrossa ja on ollut täysipäiväisesti viinin parissa vuodesta 2012. Viinialaan hän suhtautuu määrätietoisesti mutta innolla, joka säilyy läsnä jokaisessa tastingissä ja kilpailutilanteessa.

“Täällä huomaa nopeasti, että mitä enemmän oppii, sitä vähemmän tajuaa tietävänsä. Eikä siitä saa missään nimessä lannistua, vaan innostua lisää.”

Ainon tie viinien pariin ei ollut suoraviivainen.
Ravintola-ala tuli tutuksi Australiassa vietetyn working holiday -vuoden aikana, mutta alkuun kiinnostuksen veivät cocktailit ja baarityö. Käänne tapahtui Suomessa Essi Avellanin pitämässä viinikoulutuksessa. “Essi oli silloin juuri valmistunut Master of Wine -tutkinnosta ja olin myyty.” Viinistä tuli vakava intohimo, ja Aino hakeutui heti ensimmäiseen WSET-koulutukseensa. “Ja sillä tiellä olen.”

Kilpaileminen on hänelle sekä itsensä haastamista että oppimisen väline.
“Kilpailuissa lavapreesens sekä hermot saavat harjoitusta. Se on intensiivinen tapa pitää osaaminen terävänä.” Vuonna 2024 Aino sijoittui toiseksi Suomen paras sommelier -kilpailussa ja on edustanut Suomea myös pohjoismaisissa mittelöissä.

Myös kuluttajatyö on hänelle tärkeää. Vuonna 2023 avautunut BasBas Studio antoi mahdollisuuden toteuttaa pitkäaikaisen haaveen viinitastingien järjestämisestä. Nyt Aino vetää noin kerran kuussa avoimia tastingeja vaihtuvilla teemoilla. “Haluan tarjota asiakkaille mahdollisuuden maistaa jotain, mihin he eivät ole tottuneet.”
Välillä Ainon viiniarvioita löytyy myös Viinilehdestä.

Ainon viinifilosofia on selkeä mutta avoin: “Minulle on kehittynyt selkeä oma maku, mutta pyrin maistelemaan mahdollisimman laajasti, koska asiakkaat voivat pitää täysin erilaisista viineistä.” Hän suosii pien- ja perhetuottajia, kestävää tuotantoa ja vähemmän tunnettuja alueita. “On mukava tuoda asiakkaiden tietoisuuteen alueita kuten Bierzo, Rias Baixas, Cote d’Auxerre tai Savoie.”

Vaikka Aino ei ole urallaan kohdannut esteitä omassa työyhteisössään, sukupuoleen tai ikään perustuva vähättely on ollut toisinaan läsnä erityisesti asiakastilanteissa ja tapahtumissa. “Niistä on pitänyt puskea läpi hammasta purren ja näyttää, mihin pystyn.” Hän tunnistaa myös alan laajemmat haasteet. “Valitettavasti meidän alalla on vielä paljon kehitettävää tasa-arvon saralla ja vanhan koulukunnan ajatusmallien poistamisessa.”

Viinialan tulevaisuuden Aino näkee positiivisena, vaikka ilmastonmuutos haastaa perinteisiä tuotantomalleja. “Haluan uskoa, että kehitys on vain parempaan päin.” Kestävällä kehityksellä on hänen työssään selkeä rooli.
“Sommelierin valitsemien viinien myyntimäärät voivat olla niin suuria, että omilla valinnoilla on oikeasti merkitystä, myös hiilijalanjäljen kannalta.”

Aino on parhaillaan viimeistelemässä WSET Diploma -tutkintoa. Tavoitteena on saada jäljellä olevat tentit läpi vielä kuluvan vuoden aikana. Sen jälkeen suunnitelmissa ovat uudet viinimatkat. “Bourgognessa olin vihdoin tänä keväänä. Galiciassa olisi upeaa käydä ja Australian matka onkin jo suunnitteilla ensi vuodelle.”

Uusille alalle suuntaaville Aino lähettää kannustavan viestin:
“Tervetuloa, älkää ujostelko. Sukeltakaa syvälle viinimaailmaan ja oppikaa koko ajan lisää.”

Hannah Wines

Suomen viinikulttuuria edistävä
viinipalvelu ja -media

Hannah Wines tarjoaa viinisisältöjä, tapahtumia ja koulutusta kulttuurin ja estetiikan näkökulmasta.
Tutustu palveluihimme ja ota yhteyttä!
hello@hannahwines.fi