Annica Landais-Haapa

Les Chais du Port de la Lune, Bordeaux, Ranska

Port de la Lune eli Kuun satama, on yksi Bordeaux’n kaupungin kutsumanimistä. Nimitys juontaa juurensa keskiajalle ja viittaa kaupungin läpi virtaavan Garonne-joen mutkan kuunsirppimäiseen muotoon.

Kuunsirpin jälkeen Garonne jatkaa matkaansa Bacalanin kaupunginosan läpi, jonne 2017, taas monen vuoden jälkeen, avautui urbaani viininvalmistamo Les Chais du Port de la Lune – Kuun sataman viinikellari.

Toisella Les Chais du Port de la Lunen omistajista, syntyjään kemiönsaareilaisella Annica Landais-Haapalla on suomalaiseksi kerrassaan eksklusiivinen viinitausta Bordeaux’n parhailta paikoilta.

Kuinka päädyit alalle Annica ja mikä on roolisi?
Muutin Bordeaux’n vuonna 2007 opiskeluita varten, jolloin en kuitenkaan ollut vielä viiniopiskeluista kiinnostunut.
Viinimaailma aukesi minulle ja Bordeaux’n viinit sekä niiden eri tuotantoalueet tulivat tutuksi. Tapasin paljon eri viinialan ihmisiä jotka puhuivat kaikki intohimoisesti työstään, joka sytytti minussa myös halun työskennellä viinien parissa. 
Vuonna 2009 aloitin viinijuridiikan maisteriopinnot yliopistolla, joka oli tosi haastavaa mutta kiinnostavaa! Sain harjoittelupaikan Château Latourilla, missä tein kartoituksen kaikista Latourin erilaisista etiketeistä 1800-luvun keskeltä nykypäivään. Tarkoitus oli tulla toimeen viiniväärrennösten kanssa, joita siihen aikaan (2009-2010) tuli yhä ennemmän markkinoille varsinkin, kun Bordeaux’n viinit nousivat kiinalaisten suosioon. 
Työharjoitteluni vakinaistettiin 2010; Vastasin Château Latourin viinien alkuperänvarmistuksesta sekä tuotemerkkien suojauksesta .
Sen jälkeen kun François Pinault’n viinitilainvestoinnit lisääntyivät, myös Domaine D’Eugénie (Bourgogne) Château-Grillet (Côte du Rhône), Château Vray Croix de Gay (Pomérol), Le Prieuré (Saint Emilion), Siaurac (Lalande de Pomérol) ja Eisele Vineyard (Napa Valley) tulivat vastuulleni. Olin intohimoisesti Latourilla töissä 2016 saakka. 
2017 perustin Laurent Bordes’n kanssa urbaanin viininvalmistamon, Les Chais du Port de la Lunen Bordeaux’n ydinkeskustaan, missä, ainakin perinteisten Bordeaux’n viineihin verrattuna, teemme mitä erikoisimpia viinejä. Meillä ei ole omia viinitarhoja, mutta loistavat suhteet noin kymmeneen viinin viljelijään. Tuomme rypäleet Bordeaux’n viinikellariimme, missä viinituotanto alkaa. 
Roolini tänään on administratiivinen, mutta kuten kaikissa pienissä yrityksessä, tulee helposti kaikenlaiset työtehtävät pian tutuksi.

Koetko, että työ viinin parissa on vaikeampaa naiselle? Miksi?
Kyllä, ainakin urani alussa.
Bordeaux’n viiniala on historiallisesti tosi maskuliininen koska ”näin se on aina ollut”. Viinibisnes on ollut miesten juttu aikojen alusta. 
Vaikka olin ymmärtänyt, että Bordeaux’n viinihierarkiaan ei juurikaan hyväksytä muita kuin alaan syntyneitä, ei alalle pääseminen ollut kuitenkaan niin vaikeaa.
Kuulin jälkikäteen, kuika monet alan ihmiset olivat ihmetelleet sitä, että ulkomaalainen nainen sai sellaisen työpaikan viinimaailman, mondovinon, yläkerrasta. 
Kymmenen vuotta myöhemmin asiat ja asenteet ovat kuitenkin muuttuneet ja muuttuvat koko ajan naisten hyväksi. On hyvä olla nainen viinibisneksessä!

Onko työssäsi viinin parissa jokin tietty osa, josta erityisesti pidät tai innostut aina uudelleen?
Vaikka olen aina ollut enemmän toimistopuolella kuin viinikellarissa, olen joka kerran kiinostunut sadonkorjusta ja vinifioinnista. 2007 alkaen olen ollut mukana sadonkorjuussa melkein joka vuosi. Se on hyvin tärkeää, koska siitä se uusi vuosikerta lähtee! Olen myöskin innostunut etiketeistä ja yleisesti pullojen pakkaussuunnittelusta lopputulokseen saakka, ja tietyisesti kaikki viimein asiakkaiden reaktioista. 

Suomalainen viinikulttuuri on vielä verrattain nuori.
Miten koet sen vaikuttavan alalla työskentelyyn?
On aivan mahtavaa nähdä ja kokea miten suomalainen viinikulttuuri on muuttunut viime vuosien aikana! Kuluttajat ovat nykyään erittäin tietoisia ja aina halukkaita oppimaan lisää viineistä. Kysymykset on joka kerran yhä teknisimpiä joihin on ilo vastata kun osaan.
Yritämme Les Chais du Port de la Lune -viineillämme tuoda esille erilaiset rypäleet ja niiden makuyhdistelmät. Teemme Bordeaux’ssa viinejä, jotka eivät maistu alueelle perinteisiltä vaan haluamme yllättää kuluttajamme. 

Kuluttajien viinikulttuurit ja tottumukset ovat erilaisia. Esimerkiksi suomalaisilla kuluttajilla on leveämpi tasting- ja tietotaso erilaisista maailman viineistä, siinä missä esimerkiksi ranskalaiset kuluttajat tietävät vain ranskalaisista viineistä. Uskonkin, että suomalaiset kuluttajat olisivat luonnollisesti avoimempia viinejäämme kohtaan, kuin ranskalaiset . Tällä hetkellä, koska olemme yhä tarinamme alussa ja tuotanto kasvussa, viinimme ovat tunnettuja Suomessa vain pienen ryhmän joukossa.

Mikä on viinin parissa suurin onnistumisesi tähän mennessä?
Ensimmäiseksi viinimaailman sisälle ja siellä Bordeaux’n ytimeen pääseminen. 
Toiseksi viinibisneksen aloittaminen alusta asti epätyypillisillä konseptilla viinimaailman rajoja rikkoaksemme! 

www.leschaisduportdelalune.com

%d bloggaajaa tykkää tästä: