Eila Rönni

Rönnvikin Viinitila, Laitikkala, Suomi

Suomen ensimmäinen marjaviinin valmistuslupa myönnettiin vuonna 1885 ja vuodesta 1995 alkaen on maaseudulla tehty marjoista ja hedelmistä tilaviinejä. Tällä hetkellä Suomessa toimii noin 25 tilaviiniyrittäjää eri puolella Suomea.

Tilaviinituotteilla on oma laatuluokitusjärjestelmänsä, joka on luotu Maa- ja metsätalousministeriön rahoittamassa Kansallinen laatujärjestelmä marja- ja hedelmäpohjaisille alkoholituotteille -hankkeessa.
Tuote voi saada yhden tai useampia laatumääritelmiä riippuen käytetyistä raaka-aineista ja niiden alkuperästä edellyttäen, että tuotteen aistinvarainen laatu on virheetön ja sopiva kyseisen tuotteen aistinvaraisen laadun profiiliin.
Laatumääritelmät ovat talonviini, alueviini, lajiviini ja lajikeviini.

Hämeen sydämessä, Laitikkalan kuuluisassa Makukylässä johon kuuluu useita pientiloja ja tilapuoteja, sijaitsee myös Rönnvikin viinitila, jota Eila Rönni emännöi. Rönnin suku on hoitanut 1800-luvulla perustettua Rönnvikin tilaa jo sukupolvien ajan. Perinteisestä maatilasta on kasvanut maamme suurin viinitila, jonka palkituissa tuotteissa hyödynnetään kekseliäästi suomalaisen luonnon antimia.

Kuinka päädyit alalle Eila ja mikä on roolisi?
Alalle päädyin marjanviljelyn myötä. Meillä oli 20 hehtaaria herukkaa viljelyssä ja yritimme löytää jotakin tapaa jalostaa osa sadosta itse. Kun Suomen ensimmäinen tilaviiniyrittäjäkurssi aloitti Muuruveden maa- ja puutarhaoppilaitoksessa syksyllä 1993 isäntä lähti tälle kurssille ja laki tilaviiniyrittämisen sallimisesta tuli voimaan 1.1.1995

Koetko, että työ viinin parissa on vaikeampaa naiselle? Miksi?
Ei minusta työ viinin parissa ole sukupuolesta kiinni eikä se ole naiselle sen vaikeampaa kuin miehellekään.

Onko työssäsi viinin parissa jokin tietty osa, josta erityisesti pidät tai innostut aina uudestaan?
Uuden tuotteen kehittäminen on aina innostavaa; Siinä joutuu makunystyrät tekemään työtä ja se on innostavaa, samaten päätöksen teko mihinkä käyttöön tuotetta kehitetään.

Suomalainen viinikulttuuri on vielä verrattain nuori.
Miten koet sen vaikuttavan alalla työskentelyyn?

Koko ajan joutuu perustelemaan ja vakuuttelemaan marjaviinien soveltuvat samalla tavoin esim. ruokaviineiksi kun rypäleviinitkin.
Ei pitäisi tehdä vertailua marja- ja rypäleviinien välillä koska niissä käytetään ihan eri raaka-aineita.

Mikä on viinin parissa suurin onnistumisesi tähän mennessä?
Asiakkaiden hyvät arvostelut ja kommentit sekä monet tilaviinikilpailujen voitot ovat todisteita menestymisestä ja asioita, jotka auttavat jaksamaan alalla.

www.ronnvik.com

%d bloggaajaa tykkää tästä: