
Essi Avellan suoritti ensimmäisenä suomalaisena Master of Wine (MW) -tittelin vuonna 2006. Tämä arvostettu kansainvälinen pätevyys viinialalla myönnetään niille, jotka osoittavat syvällistä tietämystä ja asiantuntemusta viineistä. Ohjelma on erittäin vaativa, sisältäen laajan kirjallisen tutkielman, teoreettisen kokeen ja käytännön viinitastingeja.
Essi palkittiin Tim Derouet Memorial Awardilla sekä Lily Bollinger Medalilla Master of Wine -tutkinnon erinomaisesta suorittamisesta.
Jo vuodesta 2004 Essi on erikoistunut samppanjaan ja kuohuviineihin, saavuttaen paljon kansainvälistä tunnustusta ja arvostusta viiniasiantuntijana. Viini on ollut hänen täysipainoinen ammattinsa koko työuransa ajan.
Hän toimii kansainvälisesti viinikirjoittamisen, tapahtumajärjestämisen, viinituomaroinnin, koulutuksen ja konsultoinnin parissa. Essi on kirjoittanut useita samppanjaan liittyviä tietokirjoja ja oppaita Suomessa, sekä ollut mukana kirjoittajana ja asiantuntijana lukuisissa kansainvälisissä samppanjakirjoissa ja -julkaisuissa. Essin oma viinialan yritys AvelVino Oy kouluttaa viini- ja ravintola-alan ammattilaisia.
Mikä on vaikuttavin viinimuistosi?
“Rakastan päästä maistamaan viinihistoriaa.
Mieleeni on painunut maailman vanhimman jäljellä olevan samppanjan Perrier-Jouët 1825 maistaminen tilalla talon 200-vuotisjuhlallisuuksissa. Myös Ahvenanmaan merenpohjasta nostettu 1830-luvun Veuve Clicquot toi tunteet pintaan sillä viini oli itsensä Keltaisen Lesken Madame Clicquot’n aikakaudelta.”
Kuinka päädyit viinialalle?
“Kauppatieteiden opintojeni aikana sain mahdollisuuden mennä sadonkorjuuseen Ranskaan Château Carsinille. Reissu mullisti elämäni ja määritteli sille uuden viinillisen suunnan! Ensimmäinen työpaikkani olikin sitten jo Silja Linella viinituoteassistenttina. Yrittäjäksi ryhdyin vuonna 2003 ja hakeuduin hetimiten Master of Wine opintoihin.”
Mikä on viinifilosofiasi ja mihin tähtäät viinejä valitessasi?
“Terroir on tärkeä mutta niin ovat myös ihmiset ja tarinat viinien takana.
Palettini arvostaa elegantteja, puhdaspiirteisiä ja energisiä viinejä.”
Oletko naisena kokenut haasteita miesvaltaisella viinialalla? Onko tämä edelleen ongelma vai vanhaa stereotypiaa?
“Viinialalla kohtaa samanlaisia haasteita kuin muillakin aloilla.
Kovalla ja tinkimättömällä työllä pärjää kyllä hyvin ja onhan naiseudessa myös etunsakin. Ala on kuitenkin muuttunut kovasti positiiviseen suuntaan ja olen erityisen ilahtunut, että Champagneen saadaan koko ajan lisää naispuolisia viinintekijöitä, kellarimestareita ja johtajia.”
Kuinka koet koet viinialan tulevaisuudessa?
“Viiniala on huippukiinnostava nyt ja tulevaisuudessa. Ilmastonmuutos on senkin suurin haaste ja erityisen merkityksellinen alalle, joka elää luonnosta. “
Minkä neuvon antaisit alalle suuntaaville nuorille?
“Kannattaa miettiä tarkkaan mitä haluaa tulevaisuudelta ja sen jälkeen suunnata määrätietoisesti kohti omaa unelmaa.
Ei tarvitse valita samaa reittiä kuin kaikki muut.”

