Salin sydän ja viinien ääni

Fanny Tuominen toimii sekä head sommelierina että ravintolapäällikkönä ravintola Grönissä, joka on yksi Suomen kiinnostavimmista ja arvostetuimmista ravintoloista.
Työssään hän yhdistää vaativan esihenkilövastuun ja syvällisen viiniosaamisen, ja kantaa vastuun paitsi palvelusta myös ravintolan viinivalikoimasta.
Matka alalle ei ollut suunniteltu, mutta viini vei mennessään. Suurimman osan urastaan Fanny onkin työskennellyt parhaimmissa fine dining ravintoloissa Helsingissä ja Norjassa.
”Nuorempana ei ikinä ollut mitään ajatusta työskennellä ravintoloissa tai viinin kanssa, mutta jotenkin ravintolat, hyvä ruoka ja viinimaailma veivät mukanaan”, hän sanoo. Työ tarjoilijana alkoi muiden opintojen rinnalla, mutta tuntuma alasta oli niin luonteva, että Fanny nousi nopeasti esihenkilötehtäviin.
“Tunsin että olin löytänyt alan missä viihdyn ja työn jossa olen hyvä.”
Viinien maailmaan syventyminen vei mennessään, ja tänä päivänä hän on yksi alansa arvostetuista nimistä.
Ensimmäinen viinimuisto ajoittuu nuoruusvuosiin.
”Taisi olla vappu, ja sain vanhemmiltani juhlajuomaksi Pommeryn Champagnea pikkolopulloissa. Ne oli kirkkaan pinkkejä ja sähkönsinisiä. Ne tekivät minut silloin teinityttönä jotenkin erittäin onnelliseksi, ja se hymyilyttää vielä tänäkin päivänä.”
Yksi vaikuttavimmista viinikokemuksista syntyi Geraniumin kolmen Michelin tähden illallisella Kööpenhaminassa, jossa kolmen tähden keittiö ja täydellinen viiniparitus kohtasivat.
”Sain ensimmäistä kertaa viini ja ruokaparituksen, joka oikeasti teki minut niin onnelliseksi että vähän jopa liikutuin. Se oli Krugin samppanja yhdistettynä klassiseen kala-annokseen simpukkakastikkeella ja kaviaarilla.”
Fannyn viinifilosofia on selkeä: kaikki lähtee mausta.
Vaikka hänellä on suosikkialueita ja -rypäleitä, viinivalinnoissa ratkaisee kokonaisuus. Erityisesti ruokaparituksissa maku määrittää suunnan. Kestävän kehityksen merkitys on samalla keskeinen.
”Viini on raaka-aine ja maataloustuote samalla tavalla kuin muutkin arjessa käyttämämme raaka-aineet. Itse suosin tuotteita, jotka tulevat tuottajilta joilla on vihreitä arvoja.”
Työympäristössä Fannylle tärkeintä on turvallinen ilmapiiri.
”Olen nähnyt urani aikana vaikka ja mitä, mutta nykyisessä työpaikassani on täysin nollatoleranssi minkäänlaiseen kiusaamiseen ja toksisuuteen.” Hän korostaa vastuuta sekä johtamisessa että esimerkissä.
Ravintolakulttuurin muutosta hän tukee teoillaan.
Vaikkei Fanny ole kohdannut urallaan suuria esteitä, tilanne ei ole aina ollut neutraali.
”Välillä koen, että minua vanhemmat miespuoliset asiakkaat kokevat tarpeen päteä minulle hirveästi viineistä. Useasti on ollut tilanteita, joissa asiakas ei halua vastaanottaa tietoa ’nuorelta naiselta’. Onneksi tällaiset kohtaamiset vähenevät.” Hän uskoo, että viinialan moninaistuminen tekee vanhojen ajattelutapojen ylläpitämisestä yhä vaikeampaa.
Viinialan tulevaisuus näyttää hänen silmissään ristiriitaiselta mutta toiveikkaalta.
Ilmastonmuutos ja geopoliittiset jännitteet muuttavat alaa, mutta samalla kuluttajien kiinnostus vastuullisuuteen, pientuottajiin ja luonnonmukaisuuteen kasvaa. Viinien arvostus ei katoa, mutta tapa, jolla niitä tuotetaan ja valitaan, muuttuu.
Tulevaisuudessa Fanny haluaa jatkaa Grönin viinikellarin kehittämistä ja tarjota entistä kiinnostavampia viinejä vaihtelevan asiakaskunnan tarpeisiin. Myös omat viiniopinnot kutsuvat taas, kun aika on oikea. Nuorille viinialasta kiinnostuneille hän haluaa sanoa: ”Olla rohkea. Rohkeasti mennä eri tasting-tilaisuuksiin ja maistaa viinejä yhdessä tuottajien kanssa. Uskaltaa esittää paljon kysymyksiä ja kaivaa tietoa mistä vaan se on mahdollista.” Ja sitten hän muistuttaa: ”Roomaakaan ei rakennettu päivässä. Viinien opiskelu on ikuisuusprojekti.”
Hannah Wines
Suomen viinikulttuuria edistävä
viinipalvelu ja -media
Hannah Wines tarjoaa viinisisältöjä, tapahtumia ja koulutusta kulttuurin ja estetiikan näkökulmasta.
Tutustu palveluihimme ja ota yhteyttä!
hello@hannahwines.fi
