Anu Rajahalme

Product Manager, Partner | Winestate Oy

Viinien tuotepäällikkö vastaa päämiesten, eli  viinin tuottajien tuotteiden myynnin edistämisestä ja markkinoinnista, sekä niiden menestyksestä.

Winestate Oy on tuotteineen varmasti yksi kuluttajalle näkyvimipiä viinien maahantuontiyrityksiä tällä hetkellä, ja heidän edustamansa viinit komeilevat vuosi toisensa jälkeen monien viinikilpailuiden kärkisijoilla.

Viini on ollut aina osa Winestaten tuotepäällikkönä työskentelevän, taitavan Anu Rajahalmeen elämää. Työssään Anun vastuulla on esimerkiksi varmasti kaikille suomalaisille tuttu chileläilen viinitila Cono Sur, suomalaisomisteinen Château Puybarbe Bordeaux’ssa ja Champagne Charles Heidsieck, jonka viinintekijä Cyril Brun sai jälleen kerran ”Sparkling Winemaker of the Year”-tittelin.

Mikä on ensimmäinen viinimuistosi?
Olen viettänyt lapsuuteni Pariisissa, jossa viini on kulkenut luonnollisesti ruoan parina aina.
Oma ensimmäinen muistoni viinistä on, kun pohdimme 80-luvun lopulla muuttoa Suomeen. Sitä varten valjastettiin viini, tai ennemmin viinietiketti, jossa oli luonnollisesti Château framilla. Kyseistä viiniä oli meillä kotona aina, ja taidettiin sitä pari pulloa muuttokuorman yhteydessä tuoda Suomeenkin, kun asetuimme lopulta pohjoiseen. Viinin etiketti oli ensimmäinen taulu joka ripustettiin ensimmäisen Suomi-kodin keittiön seinälle.

Kuinka päädyit viinibisnekseen?
Siitä syytän hiihtopummivuosiani.. Kun ei ollut enää varaa ”vaan hiihtää”, oli pakko löytää töitä Alpeilla, ja niin päädyin ensimmäiseen ravintolatyöhöni  tarjoilijaksi hotellin ravintolaan Verbierissä. Kiinnostus ruokaa kohtaan oli kulkenut mukana koko elämäni, mutta vasta ravintolatyö avasi portit viinimaailmaan ja vei nopeasti mennessään . Sveitsin baari-, ravintola- ja sommelierhommien kautta päädyin ensimmäiseen viinien maahantuontipestiin. 

Mikä on viinifilosofiasi ja mihin tähtäät viinejä valitessasi?
Minulla on vahva Vanhan Maailman leima niskassani. Kun on luuhannut elämänsä niitä tuottavissa maissa, ei koira pääse karvoistaan. Tosin täytyy sanoa, että on ollut todella silmiä avaavaa, kun viimeiset pari vuotta olen saanut olla vastuussa chileläisestä viinitalosta. Olen oppinut valtavasti heidän meiningistään.

Toisin sanoen filosofiani tänä päivänä on avarakatseinen ja utelias.
Mikään ei ole kiveen hakattua, lisäksi maailma muuttuu jatkuvasti niin, että yllätyksiä tulee jokaisen kulman takaa. Se on tämän alan rikkaus.

Oletko naisena kokenut haasteita miesvaltaisella viinialalla?
Onko tämä edelleen ongelma vai vanhaa stereotypiaa?
Viinimaailmassakin on onneksi viimeisen kymmenen vuoden aikana puhaltanut muutoksen tuulet, enkä koe olevani alakynnessä sukupuoleni takia. Nuorempana siihen on varmasti myös sekoittunut epävarmuutta oman ammattitaidon suhteen. Mimmithän rulettaa tätä skeneä nykyään!

Kohdeltaisiinko Sinua alalla toisin, jos olisit mies?
En usko. Kredibiliteetti syntyy tekemällä, ja sukupuolirooleja on vahvasti rikottu viimeisten vuosien aikana. Oma oletukseni on, että alalla on tällä hetkellä yhä lailla miehiä kuin naisia, eikä jaottelua harrasteta oikeastaan lainkaan.

Ennen ravintola-ala toimi vahvasti porttina viinialalle, nykyään alalle suuntaa tekijöitä myös suoraan.
Kuinka koet, että viinialaa saisi Suomessa vahvistettua ja minkä neuvon antaisit alalle suuntaaville nuorille?
Ravintola-ala toimii hyvänä ponnahduslautana, sillä se antaa arvokasta perustietoa. Ravintoloiden kanssahan me jatkuvasti työskentelemme, joten mielestäni ne toimivat rinnakkain toisiaan täydentäen. Viiniala on Suomessa tällä hetkellä erittäin osaavissa käsissä, ja toivon, että se näyttäytyisi  houkuttelevaisuustekijänä myös nuoremmille. Harva työ on loppujen lopuksi näin monipuolista excelin tuijottamisesta viiniköynnösten keskellä kirmaamiseen, ja alalla olevat tyypit ovat aivan huippuja!

Millaisia tavotteita viinin suhteen sinulla on tulevaisuudessa?
Yritän olla kangistumatta kaavoihin jatkossakin. Viini on ikuista oppimista, ja se tekee juuri tästä ammatista ihanaa!

%d bloggaajaa tykkää tästä: