Retail Sales Manager | Vindirekt Oy

Suomessa jokainen laatuviinien ja -ravintoloiden ystävä on jossain vaiheessa taatusti nauttinut joko tietoisesti tai tiedostamattaan Vindirekt Oy:n edustamia viinejä.
Vindirekt on yksityisomisteinen, ranskalaisen Jean-François Galtat’n vuonna 1998 perustama viinien maahantuontiyritys, ja on yksi tunnetuimpia harvinaisten laatuviinien maahantuojia Suomessa.
Laatuviinien ohella Vindirektin ylpeys on poikkeuksellisen vahvalla viiniosaamisella ja asiakaspalvelutaidoilla varustettu myyntitiimi.
Lähes jo vuosikymmenen Vindirektin rivejä on vahvistanut hurmaava Henriikka Ström, jonka charmantti tarina saa kunnian avata Finnish Women in Wine 2022 esittelykierroksen.
Pitkään ravintolamyynnin puolella työskennellyt Henriikka on onneksemme siirtynyt vahvistamaan Vindirektin retail-tiimiä, joka onkin viimeaikoina poikinut harvinaisempia viinihelmiä Alkon valikoimaan meidän kaikkien saataville
Kerro itsestäsi ja yhteydestäsi viiniin?
Olen Henriikka Ström, keski-ikäinen keskiluokkainen tavis, ja tykkään Chardonnaystä ja sikareista.
Yhteyteni viiniin on niin moninainen, etten kertakaikkiaan saa sitä nyt puettua sanoiksi. It’s wine, it’s good, you drink it.
Mikä on ensimmäinen viinimuistosi?
Ensimmäinen viini, jonka pystyn nimeämään oli Australiasta.
Olin ollut vaihto-oppilaana Brisbanessa ja palattuani Suomeen ystäväni toi joihinkin kotibileisiini tuliaisena Wood Ridge Fruity Lexia -nimistä viiniä ja pidin siitä kovasti.
Kuinka päädyit viinibisnekseen?
Ensinnäkin olin hyvin kranttu ja urheilullinen kekara. Söin vain, ettei olisi nälkä enkä ollut ollenkaan utelias maistamaan mitään. Kun armeijassa ruoka alkoikin yhtäkkiä maistua, oivalsin menettäneeni vuosikaupalla upeita makuja, ja hain opiskelemaan sekä Haagan keittiöpuolelle, että Vierumäen liikuntapuolelle. Pääsin kumpaankin kouluun. Järkeilin, että tulen aina urheilemaan, mutta tässä ruoka-busineksessa oli jotain uutta ja jännittävää, siispä valitsin sen.
Haagassa melko lailla heti opintojen alkuun oliJouko Mykkäsen WSET Level 1-viinikurssi, jonka jälkeen aloin hakeutua asiakkaana Alkoon silittelemään viinipulloja ja sitten ravintoloihin kyyppailemaan.
Päädyin töihin Riikka ja Jyrki Sukulan VIA-ravintolaan. Jossain vaiheessa tarvittiin Riikka Sukulalle tuuraajaa vetämään VIAn viinipruuveja. Hän oli pitänyt henkilökunnalle viinikoulutuksia ja mietin, että kyllähän minäkin ehkä osaisin. Edelleen silloin tällöin vedän viinipruuveja kuluttajille ja se on kyllä ihan valtavan kivaa!
Lopulta 2007 Sukulat tarjosivat minulle töitä italialaisiin viineihin keskittyneestä viinien maahantuontiyrityksestään Bel Mondo Wines, josta lähtien olen ollut maahantuontitöissä. Bemarilla sain tehdä kaikkea: ostaa, myydä, varastoida, laskuttaa, raportoida, kilpailuttaa, maistaa ja maistattaa. Sain vastuuta ja myös valtuudet kantaa vastuun, ja olen siitä ikuisesti kiitollinen.
BMW:llä oli silloin n.20 tuottajaa ja n.100 viiniä ja 5,5v siellä hujahti äkkiä.
Kun alkoi tuntua siltä, että muidenkin maiden kuin vain Italian viinit voisivat kiinnostaa, tartuin Vindirektin työtarjoukseen. Nyt 9 vuoden kokemuksella tästä työyhteisöstä toivon lopulta jääväni eläkkeelle nimenomaan Vindirektiltä.
Mikä on viinifilosofiasi ja mihin tähtäät viinejä valitessasi?
Tiistai-ilta yksin kotona on paras tilaisuus avata se paras pullo mikä kotoa löytyy. Tähtään siihen, että sieluttomalle paskalle olisi vähemmän kysyntää. Ja toivoisin viinikulttuurin kehittyvän Suomessa niin, että viini olisi stigmaton nautinto sekä arkena ja juhlan aikaan. Onhan kyseessä elintarvike ja maataloustuote siinä missä maitokin.
Oletko naisena kokenut haasteita miesvaltaisella viinialalla?
Minulla on paljon kokemusta miesvaltaisista tilanteista jo ennen alalle tuloa, joten uskoisin kyenneeni taklaamaan monet haasteet heti kättelyssä. Ehkäpä nimenomaan kirjaimellisesti kättelyssä; olen melko suurikokoinen ja fyysiseltä olemukseltani hyvin itsevarma, joten kasvotusten tavatessa en saa osakseni tytöttelyä. Vältän ajattelemasta aktiivisesti kohtaamistani ihmisistä heidän sukupuoltaan. Yksilöitähän tässä ollaan kaikki.
Onko tämä edelleen ongelma vai vanhaa stereotypiaa?
Ongelma on se, jos viinitiloilla ei oteta tyttäriä samalla tavalla mukaan kuin poikia edellyttäen tietysti, että nämä haluavat sitä. Ja toisaalta, ettei viinitiloilla automaattisesti odoteta perheen poikien jatkavan sukutiloja.
Feministinä ajan tasa-arvoa, kaikille sukupuolille. Olen ollut alalla kohta 15 vuotta ja sellaisen muutoksen huomaan nyt kun asiaa ajattelen, että viinitilojen vientiedustajissa on nykyään merkittävästi enemmän naisia kuin aloittaessani.
Kohdeltaisiinko Sinua alalla toisin, jos olisit mies?
Ajoittain kyllä, mutta onneksi jaksan yleensä puuttua siihen.
Ennen ravintola-ala toimi vahvasti porttina viinialalle, nykyään alalle suuntaa tekijöitä myös suoraan. Kuinka koet, että viinialaa saisi Suomessa vahvistettua ja minkä neuvon antaisit alalle suuntaaville nuorille?
Maista, tutustu, kiinnostu.
Ajattele mitä sinä olet mieltä kustakin viinistä ja kerro se, jos sitä kysytään.
Kuuntele. Ota mahdollisimman usein lasillinen viiniä aterialla. Ja tilaa aina lounaalla lasillinen hyvää viiniä laadukkaassa ravintolassa. Seuraa Alkon nettisivuja; varsinkin trendi-raportit ja uutuudet, sekä haut. Hanki itsellesi mentori.
Millaisia tavotteita viinin suhteen sinulla on tulevaisuudessa?
Yritän pitää mieleni avoimena ja ajatella, että kehitys kohti parempaa on mahdollista. Kunpa en leipiintyisi. Koitan jaksaa aina kehittää alaa kestävämpään suuntaan.