Päivi Eklund

Sales Director Alko, Sommelière | BBWINES OY

Viinimaahantuonti Suomessa on vahvasti keskittynyt pääkaupunkiseudulle, ja muille paikkakunnille sijoittuvat maahantuonnin yritykset on aikalailla yhden käden sormilla laskettavissa.

Turkulainen BBWINES OY on tunnettu laatuviinien maahantuoja, joka monissa tilaisuuksissa jää mieleen samppanjatalo Palmer & Co edustuksesta ja heidän huomiotaherättävän suurista pulloista.

BBWINES OY:n takaa löytyy viinimestari-pariskunta Päivi ja Peetu Eklund, joille elinkeinon lisäksi viini on selvästi myös elämäntapa.

.

BBWINES OY:n valovoimainen Päivi jää mieleen aina yhtä monipuolisesta ja sisältörikkaasta viinikerronnastaan, jota on joka kerran ilo kuunnella

Kuinka päädyit alalle ja mikä on roolisi?
Alun perin innostuin viineistä ollessani vaihto-oppilaana Espanjassa. Isäntäperheeni isä Alfonso oli sitä mieltä, että jos en nauti hänen kanssaan pientä lasia viiniä joka ilta, minulla on koti-ikävä enkä viihdy heillä. Ja kyllähän minä viihdyin!

Nykyiseen mieheeni Peetuun törmäsin lukioaikana kuinkas muutenkaan kuin viinilasin äärellä. Opiskeluaikana harrastimme yhdessä viinejä, ja viimeisinä vuosina innostuimme hakemaan Turun ammatti-instituutin viinimestari -opintoihin. Me kaksi kauppatieteiden opiskelijaa pääsimme mukaan hovimestareiden ja muiden ammattilaisten joukkoon, ja se kokemus vei mennessään. Muutaman mutkan kautta päädyimme viinimaahantuonnin pariin ja yrittäjiksi.

Tänä päivänä vedämme yhdessä BBWINES OY -nimistä maahantuontiyritystämme.
Vastaan yrityksessämme tuottajakontakteista ja Alkon portfoliosta.
Lisäksi luotsaan viiniateljee.fi -nimistä kuluttajasivustoamme, kirjoitan tuotekortteja ja vedän tastingeja, jne. 
Vaikka yritys on vuosien varrella kasvanut huomattavasti ja tekijöitäkin on useampia, tekemistä riittää niin paljon kuin vain haluaa!

Koetko, että työ viinin parissa on vaikeampaa naiselle? Miksi?
Varsinkin nuorempana tastingeissa oli lähes aina joku vanhempi mieshenkilö, joka kyseenalaisti osaamiseni. Viinejä opiskellessa onneksi olen oppinut, että mitä enemmän opiskelen ja opin, sitä paremmin huomaan kuinka vähän osaan. Eli nämä eivät ole koskaan olleet minulle ns. arvovaltakysymyksiä. Lisäksi kun olen pääsääntöisesti pystynyt taklaamaan tällaiset tilanteet, olen selviytynyt ”voittajana”. 

Onko työssäsi viinin parissa jokin tietty osa, josta erityisesti pidät tai innostut joka kerran?
Pidän erityisesti siitä, että saan olla päivittäin yhteydessä viini-ihmisiin ympäri maailman. Monesta yhteistyökumppanistamme on tullut vuosien varrella ystäviä. Tykkään kovasti myös pitää tastingeja ja jakaa viinitietoutta eteenpäin. Ja onhan se upeaa päästä tutustumaan viinitiloihin eri puolilla maailmaa. 

Suomalainen viinikulttuuri on vielä verrattain nuori.
Miten koet sen vaikuttavan alalla työskentelyyn?
Viiniä pidetään meillä vielä monin tavoin luksustuotteena eikä osata ajatella, että tuottajamaissa kyse on maataloustuotteesta. Monen ihmisen mielikuva viinin maahantuonnin parissa työskentelystä on aika lailla kullalla koristeltu: sen ajatellaan olevan viinin maistelua päivästä toiseen. Onhan siinä omat puolensa, mutta kovaa työtä se on. Verotus on korkea ja markkinat säädeltyjä vähittäiskaupan monopolin vuoksi. 

Mikä on viinin parissa suurin onnistumisesi tähän mennessä?
Kun katsoo taaksepäin, onhan se upea fiilis, kun olen rakentanut tyhjästä laajan, kansainvälisen verkoston. Meillä on upeita yhteistyökumppaneita ja homma sen kuin jatkuu.

%d bloggaajaa tykkää tästä: