Heidi Mäkinen MW

Päämäärätietoinen Heidi Mäkinen, koulutukseltaan Master of Wine, on työskennellyt viinin parissa jo 17 vuotta. Tällä hetkellä Heidi työskentelee portfolio managerina viinien maahantuontiyrityksessä ja sen lisäksi viinikouluttajana, -luennoijana, -tuomarina ja -konsulttina, sekä toimii Suomen Sommelier Yhdistyksen puheenjohtajana.

Viini on Heidin intohimo, jonka parissa hän viettää suurimman osan ajastaan niin työssä kuin vapaa-ajalla. Heidille viini on avain maailmaan, joka yhdistää useita hänen kiinnostuksen kohteitaan ja tarjoaa kohtaamisia sekä jaettuja kokemuksia upeiden ihmisten kanssa.

Mikä on ensimmäinen viinimuistosi? 
“Perheeni vierailut Unkarissa Tokaj’n alueella, missä viinitilojen kellareissa pääsin maistamaan aste asteelta makeampia aszú-viinejä.”

Entä vaikuttavin?
“Olen kokenut upeita hetkiä viinin parissa niin ammatillisten saavutusten kuin ikimuistoisten kohtaamisten näkökulmasta. Ammatillisesti ensimmäisenä tulevat mieleen 2. sijan saavuttaminen Rôtisseurien nuorten sommelierien MM-kisoissa ja 8. sijan saavuttaminen sommelierien MM-kisoissa, sekä Master of Wineksi valmistuminen. Ikimuistoisimpia kohtaamisia ovat olleet niin viinimaailman sankareideni, Raúl Pérezin ja Pedro Parran tapaaminen, kuin upeisiin viinintekijöihin tutustuminen, esimerkkeinä mm. Taras Ochota, Michael Hill-Smith MW ja Olivier Lamy.”

Kuinka päädyit viinialalle?
“Viini alkoi kiehtoa minua työskennellessäni ravintolassa. Halusin tarjota vierailleni mahdollisimman upean ravintolakokemuksen, johon olennaisena osana mielestäni kuului myös tuotetietous niin ruoan kuin juomien osalta. Aloin opiskella viiniä omaehtoisesti ja aihe vei minut täysin mennessään. Muutaman vuoden päästä siirryin täysin ravintola-alalle, ja viini on siitä saakka ollut iso osa elämääni.”

Mikä on viinifilosofiasi ja mihin tähtäät viinejä valitessasi?
“Rakastan viinimaailman monipuolisuutta ja erityisesti sitä, miten ympäri maailman valmistetaan toinen toistaan upeampia ja yksilöllisempiä viinejä. Pyrin olemaan avoin eri alueilta ja eri rypäleistä valmistetuille viineille, ja yritän arvostaa jokaista laadukasta viiniä sen ominaisuuksien perusteella, vaikkei viini tyylillisesti olisikaan täysin omaan makuuni. Yhtenä tärkeimmistä seikoista viinejä valitessani on tietää tarina ja tekijä viinin taustalla, ja vaikka pidänkin sokkomaistamisesta ja itseni haastamisesta sen avulla, erityisen merkityksellisen viinikokemuksesta tekee se, että olen päässyt tutustumaan itse viinintekijään.”

Oletko naisena kokenut haasteita miesvaltaisella viinialalla?
Onko tämä edelleen ongelma vai vanhaa stereotypiaa?
“Olen kyllä. Suomalaisessa ravintolamaailmassa en niinkään usein, mutta Lontoossa asuessani huomasin joidenkin asiakkaiden arvostuksen erot mies- ja naissommeliereja kohtaan. Kohtaan myös työssäni tilanteita, joissa asioita edelleen perustellaan sukupuolen kautta, kiinnittämättä huomiota tai uskomatta kunkin sukupuolesta riippumattoman ammattitaidon riittämiseen. Olen jokseenkin väsynyt keskusteluun erityisesti siksi, etten näe sukupuolta ainoastaan binäärisenä, vaan moninaisena identiteettinä, eikä sukupuolella mielestäni ole mitään tekemistä ammattitaidon ja -kyvykkyyden kanssa. Alana ja maailmana meillä on vielä pitkä matka edessä, mitä tulee sukupuolten moninaisuuteen ja tasa-arvoisuuteen.”

Kohdeltaisiinko Sinua alalla toisin, jos olisit mies?
“Onnekseni koulutustasoni vakuuttaa useimmat sukupuoleen huomiota kiinnittävät epäilijät, mutta on tylsää, että ennen sen mainitsemista kohtaan itsekin toisinaan epäilyksiä ammattitaitoni riittämisestä. Koen kuitenkin itse olevani paljon paremmassa asemassa kuin monet muut, erityisesti ravintoloissa työskentelevät naissommelierit ympäri maailman. Meidän tulee kaikkien yhdessä työskennellä tasa-arvoisten, sukupuolesta riippumattomien ja toisia kunnioittavien toimintatapojen eteen.”


Kuinka koet viinialan tulevaisuudessa?
“Viiniala on jatkuvassa murroksessa ja muutoksessa, eikä viininkuluttajalla ole koskaan aiemmin ollut niin laajaa ja laadukasta valikoimaa edessään kuin nyt. Tuotantomenetelmien kehittyminen ja laatustandardit mahdollistavat sen, että viini on nyt parempaa kuin koskaan, mutta alana meidän tulee huomioida myös ympäröivä maailma, jonka osa olemme. Meidän tulee kantaa vastuumme elinympäristöstämme ja yhteiskunnastamme ja näin ollen tehdä toiminnastamme mahdollisimman kestävää ja ympäristöä sekä maailmaa kunnioittavaa ja niiden monimuotoisuutta vaalivaa, ennemmin kuin niitä kuluttavaa. “

Minkä neuvon antaisit alalle suuntaaville nuorille?
“Kannattaa säilyttää laaja-alainen uteliaisuus, jatkuva oppimisen ja kehittymisen halu, sekä nöyryys. Viinimaailmassa ei ammattilaisena ole koskaan valmis, ja juuri tästä syystä ala kiehtoo minua vuosi toisensa jälkeen entistä enemmän.”

Minkälaisia tavoitteita viinin suhteen Sinulla on tulevaisuudessa?
“Haluan olla kehittämässä Suomeen parempaa viinikulttuuria sekä luomassa ammatillista yhteisöä, joka on yhdessä kiinnostunut oppimaan viinistä lisää. Toivon yhä useamman Suomessa asuvan viiniammattilaisen innostuvan alamme moniulotteisuudesta ja kaikkien viininnauttijoiden arvostavan viinien upeaa kirjoa ja laatua. Toivon, että oman työni myötä viini koetaan yhä enemmän osana kulttuuria, eikä ainoastaan päihteenä muiden joukossa.”

Täydellinen lasi kaikille viineille