Kirsi Seppänen

Moninkertainen menestyjä

Sommelier Kirsi Seppänen kertoo olleensa ravintola-alalla “niin sanotusti aina”. Jyväskylästä kotoisin oleva Kirsi asuu nykyään Tampereella kahden koiransa ja kilpikonnansa kanssa. Viini tuli osaksi elämää jo lapsuudessa, sillä kotona nautittiin hyvää ruokaa ja sen kanssa viiniä.
“Minulla ei ole varsinaisesti mitään tiettyä ensimmäistä viinimuistoa, meillä kotona viini oli jo osa elämää.”

Ammatillinen kiinnostus viiniin syttyi toden teolla vuonna 2010, kun Kirsi valmistui tarjoilijaksi, aloitti työt tamperelaisessa Vinoteca del Piemontessa ja osallistui ensimmäistä kertaa ravintolakoululaisten SM-kilpailuihin.
“Kisasin ensimmäisen kerran vuonna 2010 ja siitä se sitten lähti.” Kollegoilta saatu tuki ja opastus veivät viinien maailmaan yhä syvemmälle.

Kilpailut ovat olleet merkittävä osa Kirsin uraa.
Vuonna 2018 hän voitti Nordic Ruinart Challenge -kilpailun, jota hän pitää edelleen vaikuttavimpana kokemuksenaan viinin parissa. “En uskonut pärjääväni huikeille pohjoismaisille kollegoilleni, mutta niin vain kuulemma murskavoitto tuli.”
Palkintovierailu Ruinartin tilalla Champagnessa oli viikko, jonka hän kuvailee yhdeksi mieleenpainuvimmista. Samana vuonna hänet valittiin sekä Vuoden Nuoreksi Sommelieriksi että Suomen parhaaksi sommelieriksi. Vuonna 2021 hän uusi Suomen mestaruuden ja vuonna 2023 hänet palkittiin Vuoden Tarjoilijana. Lisäksi Kirsi on kilpaillut sommelierien PM-kisoissa kaikissa Pohjoismaissa sekä nuorten MM-kisoissa Meksikossa.
Hän on myös kouluttautunut viinimestariksi ja suorittanut WSET3-tason tutkinnon.

Viinifilosofiansa Kirsi kiteyttää yksinkertaisesti: “Hyvä viini on hyvää viiniä.”
Hän painottaa makujen subjektiivisuutta ja sitä, että jokainen löytää omat suosikkinsa. Sommelierin roolissa hän tähtää puhtaisiin, tasapainoisiin viineihin, jotka kestävät myös käytännön ravintolatyön vaatimukset. “Viinin tulee olla nautinto, ja sellaista viiniä pitää juoda, mistä itse tykkää.”

Sommelierin työ ravintolassa on monipuolista ja yhteistyöhön perustuvaa. Kirsi korostaa erityisesti yhteyttä keittiöön. Hän työskentelee tiiviisti keittiömestarin kanssa, jotta viini ja ruoka muodostavat harkitun ja ehjän kokonaisuuden.
“Ravintolamaailmassa on myös tärkeää, että viini säilyy, eikä ole käyttökelvotonta hieman avaamisen jälkeen.”

Viiniala on Kirsin mielestä menossa hyvään suuntaan.
Kuluttajat ovat uteliaampia, tastingit yleistyvät ja tiedon jakaminen on helpompaa kuin ennen. Koulutuksia on tarjolla sekä ammattilaisille että harrastajille, ja alalle on helpompi tulla mukaan. Samalla viinin globaali tulevaisuus kohtaa haasteita. “Ilmastonmuutos aiheuttaa paljon muutoksia, jotta viiniä voidaan jatkossakin valmistaa. Toisaalta kohta meillä on mahdollisesti uusia, pohjoisempia viinialueita.” Kirsi seuraa kestävän kehityksen kysymyksiä käytännönläheisesti ja tapauskohtaisesti. Hän ei suosi yksittäisiä sertifikaatteja, vaan arvioi tuottajien omaa tekemistä. “En niinkään peräänkuuluta luomua tai biodynaamisuutta, vaan ennemmin otan tuottajasta selvää, millaisella filosofialla he tekevät viiniä.”

Kirsi ei ole kokenut vakavia esteitä naisena viinialalla, vaikka yksittäisiä tilanteita on ollut.
“Minua on joskus hieman aliarvoitu, ja ulkonäköäni on arvosteltu. Mutta pääasiassa minulla on positiivisia kokemuksia.” Kuitenkin sukupolvierot näkyvät suhtautumisessa. “Nuoremmalla polvella ei, mutta ehkä tietty ikäpolvi on edelleen hieman vanhoillinen ajatuksissaan.” Hän uskoo, että häntä saatetaan kohdata eri tavoin, jos hän olisi mies, mutta korostaa kokemuksiaan ja saavutuksiaan. “Olen saanut näin hienoja kokemuksia ja saavutuksia, ja sitä myöten toivottavasti inspiroinut muitakin tavoittelemaan unelmiaan.”

Nuorille viinialasta kiinnostuneille Kirsi antaa selkeän viestin: ole rohkea, utelias ja kysy paljon.
“Tyhmiä kysymyksiä ei ole. Ota kaikki irti ympärillä olevista ihmisistä, jotka voivat auttaa sinua eteenpäin.” Viinialalla et ole koskaan valmis, ja juuri se tekee siitä kiehtovan. “Mitä enemmän tiedät, sitä vähemmän tiedät.”

Tällä hetkellä Kirsi kokee saavuttaneensa tavoitteensa.
Hän työskentelee edelleen intohimoisesti sommelierina, toimii kouluttajana ja vetää tastingeja sekä tapahtumia freelancerina. Hän on myös toiminut tuomarina useissa alan kilpailuissa, kuten Sommelierien SM-kisoissa, Vuoden Tarjoilija -kilpailussa ja Taitaja-semifinaaleissa.

Kirsin on esimerkki siitä, mitä pitkäjänteisyys, uteliaisuus ja kilpailuhenki voivat synnyttää.
Hän ei korosta itseään vaan osaamistaan ja avoimuuttaan, ja muistuttaa samalla, että viini on ennen kaikkea nautinto.

Hannah Wines

Suomen viinikulttuuria edistävä
viinipalvelu ja -media

Hannah Wines tarjoaa viinisisältöjä, tapahtumia ja koulutusta kulttuurin ja estetiikan näkökulmasta.
Tutustu palveluihimme ja ota yhteyttä!
hello@hannahwines.fi