Leena Strömberg

Owner | LCS Wines & Consulting

Kerro itsestäsi ja yhteydestäsi viiniin?
Viinit tulivat elämääni kiinnostuksesta sekä alalla toimivan ystävän suosituksesta. Olen opiskellut markkinointia ja viestintää sekä kieliä yo-kirjoitusten jälkeen, ja ennen viinialalle siirtymistä olin töissä Espoossa Nokian kaukoviennissä.

Myös seikka, että asuin nuorena vuoden Pariisissa innosti minua kansainvälisiin tehtäviin.
Aloitin 1998 viinien parissa maahantuojan palveluksessa ja ala tuntui heti omalta. Silloinen esimieheni sekä yrityksen päämiehet olivat tyytyväisiä työhöni, ja etenin markkinointiassistentista markkinointipäälliköksi.
Matkustin  toimitusjohtajamme kanssa maailmalla messuilla ja vastasin yrityksen markkinoinnista sekä Alkon, että laivayhtiöiden Silja-Line ja Viking Line, kaupasta.

Vuonna 2004 päätin perustaa oman yritykseni LCS Wines & Consulting agentuurin, jossa työskentelen edelleen.
Innostun melkein joka päivä yhä uudelleen työstäni ja ihmisistä joiden kanssa saan työskennellä. On hienoa huomata, miten kiinnostus viinejä kohtaan Suomessa on kasvanut vuosien saatossa. Myös tuotantotavat ovat kehittyneet monella tapaa.

Mikä on ensimmäinen viinimuistosi?
Matkustimme kesäisin Ruotsiin laivalla, mistä vanhempani ostivat silloin tällöin Mateus Roseviiniä. Pullon muoto oli erikoinen ja jäi mieleeni.

Kuinka päädyit viinibisnekseen?
Ystäväni oli alalla, joten jutellessani hänen kanssaan ja kuunnellessani hänen kertomuksiaan viineistä innostuin, ja päätin hakautua alalle. Olen todella iloinen, että tämä toteutui.

Mikä on viinifilosofiasi ja mihin tähtäät viinejä valitessasi?
Haluan tarjota asiakkaille elämyksiä ja hyviä hetkiä laadukkaiden viinien parissa, ja kertoa heille mahdollisuuksista yhdistää niitä ruokiin mm. sesonkien mukaan.
Entistä korostuneempaa valintoja tehdessäni on myös kestävä kehitys ja luonnon huomioiminen. Mm. kevyet pullot (max 420 g tyhjänä) ovat hyvä tapa pienentää kuljetuksen hiilijalanjälkeä. Luomuviinit ovat myös hyvä keino luoda edellytyksiä tuleville sukupolville, jotta hekin saavat nauttia puhtaista tuotteista. On hienoa huomata miten sekä ostajat, että viininvalmistajat entistä enemmän huomioivat luontoa toimissaan ja valinnoissaan.

Oletko naisena kokenut haasteita miesvaltaisella viinialalla? 
En ole, vaan minut on otettu oikein hyvin vastaan. Tänä päivänä naisia on alalla jo huomattavan paljon enemmän kuin aloittaessani.

Onko tämä edelleen ongelma vai vanhaa stereotypiaa? 
Kohdallani tätä ei ole sattunut. Tärkeä ohjenuora urallani on ollut tehdä työni aina niin hyvin kuin voin. On tärkeää myös itse kohdella miehiä ja naisia tasapuolisesti.

Kohdeltaisiinko Sinua alalla toisin, jos olisit mies?
En usko. Minua on aina kohdeltu hyvin enkä usko, että kohtelu olisi ollut erilaista, jos olisin mies.

Ennen ravintola-ala toimi vahvasti porttina viinialalle, nykyään alalle suuntaa tekijöitä myös suoraan.
Kuinka koet, että viinialaa saisi Suomessa vahvistettua ja minkä neuvon antaisit alalle suuntaaville nuorille?
Asiakkaita kuunnellessani ja sosiaalisessa mediassa vieraillessani koen, että viiniala Suomessa on kehittynyt ja vahvistunut sen yli 20 vuoden aikana kun olen alalla työskennellyt – ja näyttäisi siltä, että tämä kehityssuunta tulee myös jatkumaan.

Ala on todella mielenkiintoinen ja voin suositella sitä lämmöllä.
Mutta kuten muut alat tämäkin vaatii perehtymistä ja aikaa jotta mm. oppii tuntemaan tuotteita. Myös laaja ja hyvä kielitaito on kullanarvoinen, jos haluaa toimia alalla kansainvälisesti.

Millaisia tavoitteita viinin suhteen sinulla on tulevaisuudessa?
Toivon voivani jatkaa viinialalla, kehittää yritykseni toimintaa ja valikoimaa entistä paremmaksi, ja olla edelleen mukana edistämässä viinien tuntemusta Suomessa hyvät arvot ja kestävän kehityksen huomioiden.

%d bloggaajaa tykkää tästä: