
Liisa Salminen Suomen viinipiireissä tunnettu moniosaaja, joka yhdistää asiantuntijuuden, opetuksen ja viestinnän taitavasti. Viiniin liittyvä intohimo alkoi jo varhain ja on vienyt hänet maailmalle opiskelemaan ja opettamaan. Tukholmassa suoritetut viiniopinnot ja sommeliertutkinto Restaurangakademiessa vuonna 1994 loivat vankan pohjan hänen uralleen. Liisa on järjestänyt viinikursseja ja tastingeja sekä Ruotsissa että Suomessa, ja nykyään hänet tunnetaan erityisesti suositusta Liza in Wine Wonderland-viiniblogistaan.
Liisan ensimmäinen merkittävä viinimuisto vie hänet nuoruuteen, kun hän viisitoistavuotiaana sai maistaa eri viinejä vanhempiensa kanssa Lyypekissä. “Kahteen viikkoon mahtui yli kymmenen ravintola-iltaa. Sain maistaa ruokalusikallisen jokaista viiniä.” Uudet, jännittävät kokemukset jäivät lähtemättömästi hänen mieleensä.
“Oikeastaan tuo ei ollut ensimmäinen viinielämykseni. Lapsuudessani naapurissa asui puoli-italialainen perhe joiden tytär oli kanssani saman ikäinen. Vieläkin muistan heidän keittiönsä ihanan tuoksun joka oli niin erilainen. Sain silloin tällöin jäädä päivälliselle. Se oli ensimmäinen kosketukseni spaghetti bologneseen. Me lapset saimme vesilasiin muutaman punaviinitipan. Siitä en uskaltanut kertoa kotona.”
Liisan tie viinialalle alkoi isän lahjapullojen etikettien herättämästä mielenkiinnosta. Hän muistaa, kuinka opiskeluaikana hän opiskelukavereidensa kanssa lukivat Allt om Mat -lehden viinikoulua ja maistelivat edullisia viinejä, mitä heillä oli varaa ostaa. ”Luin Turun kaupunginkirjaston kaikki viinikirjat kaikilla osaamillani kielillä,” Liisa muistelee. Tukholmaan muuton myötä hän liittyi viiniseura Munskänkarnan kursseille ja suoritti kakkostason tutkinnon. Saksan viinialueiden opintomatkat ja taiteen opiskelu loivat vankan pohjan hänen viinitietämykselleen.
”Tavoitteena on le bon mariage – ruoan ja viinin täydellinen liitto, jossa yksi plus yksi on vähintään kolme.”
Tukholman viinipiireissä vietetyt vuodet 1980- ja 1990-luvuilla ovat jättäneet syvän jäljen Liisaan.
”1985 aivan viinitaipaleeni alussa sain lahjaksi pullon 1978 Domaine de la Romanée-Conti RichebourgGrand Cru punaviiniä ” hän kertoo.
Vuosi myöhemmin tämä ikoninen viini nautittuna fasaanin kera avasi hänelle viinimaailman vivahteikkuuden ja eleganssin.
”Nuo viinit olivat silloin viiniharrastajien mahdollisuuksien rajoissa. Nyt hinnat valitettavasti hipovat pilviä.”
Liisan viinifilosofia on selkeä: tasapainoiset ja taidolla valmistetut viinit ovat hänen sydäntään lähellä. Erityisesti eurooppalaiset ja eteläafrikkalaiset viinit saavat hänen huomionsa.
”Tukholman viiniryhmien harjoitukset kattoivat maailman viinialueet. Neljän viinin tasting, johon sisältyi erinomaisen kotikokin valmistama illan teeman mukainen ruoka, oli todella opettavaista!”
Liisa on aina pyrkinyt löytämään täydellisen yhdistelmän ruoan ja viinin välille, mikä on hänen mielestään onnen huipentuma.
Naisena viinialalla Liisa on kokenut saavansa arvostusta miespuolisilta kollegoiltaan.
”On tuntunut hyvältä saada kollegiaalista arvostusta myös alan miespuolisilta toimijoilta.” Hän uskoo, että viinialalla on yhä enemmän tilaa yhdenvertaisuudelle vaikka alalla toimivat ihmiset ovat pääosin mukavia ja kunnioittavia. Kestävä kehitys on myös tärkeä teema, ja Liisa näkee alan kehittyvän jatkuvasti kohti ympäristöystävällisempiä ratkaisuja.
”Hienoa nähdä miten luonnonmukainen ja biodynaaminen viininviljely valtaa yhä enemmän alaa, miten viiniala tuntee vastuuta elinympäristöstä ja sen biodiversiteetistä.”
Nuoria viinialalle suuntaavia Liisa kannustaa avoimin mielin oppimaan ja yhdistämään teorian ja käytännön. ”Avoimin mielin ja nöyränä opintielle! Viiniala on todella kiehtova, ja koko ajan oppii uutta.”
Hän itse nauttii edelleen viiniartikkelien kirjoittamisesta ja kokeneiden viinintekijöiden haastattelemisesta. Tulevaisuudessa Liisa haluaa jatkaa asiapitoisten ja inspiroivien tarinoiden kertomista viinimaailmasta.
”On ilo ja kunnia saada haastatella kokeneita viinintekijöitä joilla on pitkä kokemus ja paljon kerrottavaa.”
Liisa Salminen on viiniasiantuntija ja viestijä, jonka omistautuminen ja asiantuntemus rikastuttavat suomalaista viinikulttuuria merkittävästi.

