Marketta Fourmeaux

Marketta Winery, Napa Valley, USA

Tyynenmeren rannalla, Yhdysvaltain aurinkoisella länsirannikolla, San Pablon lahteen laskevan Napa-joen varteen syntyneen Napan kaupungin sydämestä löytyy suomalaissyntyisen Marketta Fourmeaux’n pieni, mutta suurta arvostusta niittänyt Marketta Winery.

Marketta Winery on jo yli 40 vuotta viinintekijänä toimineen Marketan kolmas viinitila.

Kaakkois-Ranskan Languedoc’n viinialue rajautuu etelässä Espanjan ja Andorran rajaan sekä Välimereen.
Languedoc’ssa sijaitsi myös Marketan ensimmäinen viinitila, Les Jamelles, missä hän toimi osaomistajana ja viinintekijänä.

1976 järjestettiin Pariisin kuuluista viinitasting, jossa sokkovertailussa oli ranskalaiset ja kalifornialaiset chardonnayt sekä Bordeaux’n punaiset blendit kalifornialaisia cabarnet sauvingoneja vastaan. Kaikkien yllätykseksi kalifornialaiset viinit voittivat jokaisen kategorian.
Tämän jälkeen, 80-luvun alussa, Ranskan hallituksen toimesta Marketta päätyi Kaliforniaan tutkimaan paikallista viiniteollisuutta ja ajatus muutosta alkoi itämään.

Luoteis-Kalifornian Mayacama-vuoristoon kuuluvan Mount Veeder-vuoren rinteille sijoittuvalta Mount Veeder AVA:lta (American Viticultural Area) löytyi Fourmeaux’n perheelle uusi viinitila.
Château Pontelle perustetiin vuonna 1988. Suurella tilalla Marketan vastuulla oli viinin valmistus kun hänen puolisonsa taas vastasi myynnistä ja markkinoinnista.
Kun tila myytiin 2008, oli Marketan visio seuraavasta viinitilasta jo syntynyt.

Omistajansa nimeä kantava Marketta Winery sijaitsee Napan kaupungin keskustassa, ja on alueella poikkeuksellinen, burgundilais-tyylinen “garagiste”-viininvalmistamo. Marketan viktoriaaniselta ajalta peräisin olevan kotitalon kellarista löytyi tarpeelliset tilat pienen boutique-viinitilan tuotantoon, joten Marketalle rakkaat viinit ovat totisesti ennemmin elämäntyyli kuin työ.

Pieni Marketta Winery panostaa määrän sijasta laatuun, ja keskiössä on laadun takaaminen jo viinitarhoilta alkaen. Tärkeässä asemassa on alkoholikäyminen luonnonmukaisilla, mm. rypäleiden kuorista löytyvillä luonnonmukaisilla hiivoilla teollisvalmisteisien viinihiivojen sijaan. Tällöin käymisaika saattaa moninkertaistua, mutta viinin makuprofiilissa kuitenkin säilyy viinitarhoilta rypäleisiin välittyvät ominaisuudet, jotka teollisesti manipuloidut hiivat helposti sivuuttavat. Luonnonmukaisuuden lisäksi Marketan viinien salaisuus on keskimääräistä pidemmissä kypsytysajoissa.

Pitkän uransa myötä Marketta on noussut yhdeksi yhdeksi Yhdysvaltain vaikutusvaltaisimmista naispuolisista viinintekijöistä. Vuonna 2008 Marketta palkittiin työstään viinin parissa mm. myös Louis Pasteur’lle myönnetyllä, arvostetulla maanviljelyn ja tieteen ritarikunnan kunniamitalilla, Medaille de L’Ordre du Merite Agricole, jonka Ranskan tasavalta myöntää erinomaisesta maataloustoiminnasta.

www.markettawinery.com

%d bloggaajaa tykkää tästä: