Charivari Wines | Château Carsin, Cadillac Côtes de Bordeaux, Ranska

Ranskan länsirannikolla sijaitseva Bordeaux, maailman tunnetuin viinialue, muodostuu kahden joen, Garonnen ja Dordogen rannoille, jotka yhdistyvät Gironden suistoksi ennen kuin laskevat Atlantin Valtamereen.
Kahden virran väliin jäävä Entre-Deux-Mers AOC:n alue on saanut nimensä sijainnistaan. Tänne asettuu myös Cadillac Côtes de Bordeaux, ja suomalaisille varmaisti tutuin viinitila, Château Carsin.
Château Carsin kuuluu jo toisessa sukupolvessa Berglundin perheelle, ja sitä johtaa historiallisen alueen perinteistä poiketen perheen tytär, Nea Berglund.
Kuinka päädyit alalle ja mikä on roolisi?
Isäni aloitti Chateau Carsinilla vuonna 1990, samana vuonna, kun synnyin. Olen pienestä pitäen kulkenut Carsinilla mukana kesäisin ja sadonkorjuun aikaan.
Lukion aikaan tein muutaman viikon pätkiä sadonkorjuussa, yliopistoaikana niistä tuli pidempiä. Innostuin viineistä enemmän työskennellessäni ravintoloissa kauppakorkeakoulun opintojen ohella. Silloin pääsi maistamaan paljon viinejä eri puolilta maailmaa ja ymmärrys sekä innostus viineistä kasvoi.
Keväällä 2015 tein sadonkorjuun Australiassa ja Uudessa-Seelannissa, sieltä palattuani en ole enää palannut Suomeen vaan jäin Bordeaux’n.
Tein Master of Science & Technology in Vineyard & Winery management -tutkinnon Bordeaux’ssa viinitilatöiden ohella ja vuodesta 2015 olen toiminut Carsinin viinintekijänä.
Pikkuhiljaa otin enemmän vastuuta myös tarhoista, työntekijöistä ja myynneistä ja vuodesta 2019 lähtien olen toiminut tilan toimitusjohtajana.
Koetko, että työ viinin parissa on vaikeampaa naiselle? Miksi?
En koe, että työ olisi naisille vaikeampaa, päinvastoin!
Viinitilalla on monia askareita, joissa uskon, että naiset ovat vahvoilla. Meillä on tiimissä sekä miehiä että naisia eikä meillä pidetä kirjaa naisten tai miesten töistä. Carsinilla naiset nostelevat poimintalaatikoita ja ajavat traktoreita, kun taas miehet osallistuvat myös manuaaliseen tarhatyöhön ja muihin kevyempiin askareisiin.
On totta, ettei nuoria naisia joka viinitilalla ole johtotehtävissä, mutta itse olen saanut pääosin positiivista palautetta. Bordeaux on erittäin vanhoillista aluetta ja täällä pidetään mielellään perinteistä kiinni.
Charivari -viinit ovat hyvä esimerkki; ne ovat erilaisia, etiketit värikkäitä ja kaikkea muuta kuin perinteisiä. Suurin osa paikallisista pitää viinejä hurmaavina, herkullisina ja erilaisina, mutta toisinaan joku toteaa, että ne ovat kaukana ”klassisesta Bordeaux’sta”.
En koskaan loukkaannu tästä, sillä sehän on juuri näiden viinien tarkoitus!
Onko työssäsi viinin parissa jokin tietty osa, josta erityisesti pidät tai innostut aina uudestaan?
Vastuullisuus ja luonnon biodiversiteetti ovat asioita, jotka ovat olleet lähellä sydäntäni nyt viime vuosien ajan. Carsinilla aloitettiin luomuviljely jo vuonna 2003 mutta vasta 2016 lähtien kaikki viinit on viljelty ja tehty 100% luomuna. Innostuin luomuviljelystä ensin, mutta nälkä on kasvanut syödessä ja nyt biodiversiteetin vaaliminen ja ympäristön ekosysteemiin panostaminen tuntuvat nyt tärkeimmiltä asioilta viinitilalla.
Meillä on muutaman tusinan verran hedelmäpuita ja istutamme melkein sata lisää vuoden lopulla.
Tilan eläimet, hevoset, kanat ja puput kaikki tuovat oman panoksensa ja lannasta sekä puutarhajätteistä teemme omaa kompostiamme, joka ruokkii tarhojamme.
Viljelemme viiniköynnösten llisäksi paljon yrttejä, tomaatteja, kesäkurpitsoita, papuja sekä muita vihanneksia puutarhassamme. Hedelmäpuumme tuottavat kirsikoita, aprikooseja, persikoita, päärynöitä, omenoita, luumuja sekä viikunoita ja lisäksi meillä on saksanpähkinöitä, hasselpähkinöitä sekä oliivipuita.
Suomalainen viinikulttuuri on vielä verrattain nuori. Miten koet sen vaikuttavan alalla työskentelyyn?
Suomessa viinikulttuuri kehittyy huimaa vauhtia ja on mahtava nähdä kuinka paljon koko ajan alalla tapahtuu! Viiniosaaminen on kovalla tasolla ja ravintoloissa voi huoletta luottaa ammattilaisiin, viinitapahtumia järjestetään jatkuvasti ja kuluttajat ovat aidosti kiinnostuneita.
Minusta on aina miellyttävä tulla Suomeen tapahtumia ja tastingeja varten, sillä suomalaiset kuluttajat kuulevat mielellään tarinoita tuotteiden takana, viinitilan arjesta tai viinin valmistuksesta. Tapaamistani asiakkaista ja suomalaisista kuluttajista suurin osa on fiksua, aidosti edes hippusen viineistä kiinnostunutta porukkaa, jotka nauttivat hyvistä tuotteista ja haluavat tietää viiniensä alkuperän.
Mikä on viinin parissa suurin onnistumisesi tähän mennessä?
Oh miten vaikea kysymys!
Tähän vastaan aina, että toivon suurimman onnistumiseni olevan vielä edessäpäin! Carsinin viinit saavat kiitosta, työntekijäni nauttivat työstään meillä ja itse pidän työstäni niin paljon etteivät kellon ympäri tehdyt työpäivät tunnu liian raskailta. Sillä pärjää jo pitkälle!

