Outi Jakovirta

Three Barrel Project Oy

Flying winemaker eli lentävä viinintekijä, tai nykypäivänä paremminkin viinikonsultti, on freelancer enologi, joka yleensä hyödyntää eteläisen- ja pohjoisen pallonpuoliskon päinvastaiset vuodenajat, ja täten pystyy työllistämään itsensä kahdessa sadonkorjuussa vuoden aikana sekä viemään oppeja maanosasta toiseen.

Suomen tunnetuin lentävä viinintekijä on varmasti Three Barrel Project Oy:n viinikonsultti Outi Jakovirta, jolla sadonkorkuita alkaa olla takanaan jo yli 35, monessa eri maassa, eteläisellä ja pohjoisella pallonpuoliskolla, eniten kuitenkin Uudessa-Seelannissa.

Kuinka päädyit alalle Outi ja mikä on roolisi?
Olin ravintola-alan opiskelija ja myös töissä ravintoloissa opiskelun ohella, kiinnostus viineihin lähti sitä tietä eteenpäin, onni oli myös hyvät ystävät joiden innostus viineihin tarttui myös minuun. Ensimmäiseen sadonkorjuuseeni ajauduin vahingossa, ja sain sieltä kipinän. Viininteko kiinnosti valtavasti, ja rupesin aktiivisesti kiertämään maailmaa sadonkorjuiden perässä. Nykyään toimin pääasiallisesti Uudessa Seelannissa, mutta konsultoin myös viininvalmistusta Euroopassa, ja teen viiniä omalle yritykselleni – Three Barrel Project Oy.

Koetko, että työ viinin parissa on vaikeampaa naiselle? Miksi?
En koe. En myöskään koe olevani naisviinintekijä, vaan enemmänkin viinintekijä joka on nainen. Urbaanin legendan mukaan naisilla on myös parempi haju- ja makuaisti. NZ Winegrowers’in vuonna 2019 tekemässä tutkimuksessa tutkittiin alan tasa-arvoa, ja esim. viinialan esimiestason tehtävät jakautuvat Uudessa Seelannissa aika tasa-arvoisesti, 53% miehille ja 47% naisille. 

Onko työssäsi viinin parissa jokin tietty osa, josta erityisesti pidät tai innostut aina uudestaan?
Sadonkorjuu on ihmisen parasta aikaa!
Siitä innostun joka vuosi, parhaimmillaan kaksi kertaa jos teen sekä eteläisen että pohjoisen pallonpuoliskon sadonkorjuuta.

Suomalainen viinikulttuuri on vielä verrattain nuori.
Miten koet sen vaikuttavan alalla työskentelyyn?

Ehkä Suomessa on sellaista innostuneisuutta maailman eri viineistä, mitä maissa, joilla ei ole omaa viinintuotantoa on. Itseäni harmittaa kovasti miten Suomessa edelleenkin valtiovallan puolesta puhutaan viinistä vain alkoholina.. siihen olisi jo korkea aika saada muutos.

Mikä on viinin parissa suurin onnistumisesi tähän mennessä?
Suurin onnistumiseni on ehdottomasti se että löysin itselleni työn mitä rakastan!
Ihan mahtavaa olla viinin matkassa mukana tarhalta pulloon. 

www.threebarrelproject.com

Three Barrel Project
%d bloggaajaa tykkää tästä: