Riikka Sukula

Azienda Agricola Sukula, Piemonte, Italia

Pohjois-Italian Piemontessa, kuuluisilla Langhen kukkuloilla, Serralunga d’Alban kylässä sijaitsee viinitila Azienda Agricola Sukula, jonka johtajana ja viinintekijänä Riikka Sukula toimii.

Viinitila on tuottanut korkeatasoisia Barolo ja Barbera d’Alba-viinejä jo vuodesta 2006.

Kuinka päädyit alalle Riikka ja mikä on roolisi?
Päädyin viinialalle pikkuhiljaa, ensin ravintoloitsijan roolissa ja viinilistan laatijana, sitten aloitimme Italialaisten viinien maahantuonti ja tukkukaupan, joka sitten vei minut Italian Piemonteen oman pienen viinitilan omistajaksi ja viininviljelijäksi. Nykyään toimin myös erään toisen Piemontelais-tilan, Scarpan, toimitusjohtajana.

Koetko, että työ viinin parissa on vaikeampaa naiselle? Miksi?
En ollenkaan, melkein päinvastoin. Toki viinimaailmassa on paljon vanhakantaisuutta ja ennakkoluuloisuutta, mutta tänä päivänä maailmalla on niin hienoja naisten tekemiä viinejä että se kyllä karistaa nämä asenteet.

Onko työssäsi viinin parissa jokin tietty osa, josta erityisesti pidät tai innostut aina uudestaan?
On muutama päivä vuodessa, joilla on erityisen innostava merkitys – silloin kun silmut puhkeavat ja silloin kun viini kukkii – nämä päivät ovat minulle paljon tärkeämpiä kuin sadonkorjuun päivät, koska silloin näen luonnon työssään niin konkreettisesti ja sen merkityksen vuosikerran laatuun.

Suomalainen viinikulttuuri on vielä verrattain nuori.
Miten koet sen vaikuttavan alalla työskentelyyn?

Nuoruudessa on aina hauskinta oppimiskäyrän jyrkkyys – kun on nuori, on myös nälkää ja näkemystä siitä mitä ja miten haluaa oppia lisää ja tulla paremmaksi. Koen, että suomalaiset viinialan ammattilaiset maahantuojista sommeliereihin ja viinin viljelijöihin maailmalla ovat avarakatseisia ja opinnälkäisiä koska meillä ei ole liian syvälle juurtuneita ennakkokäsityksiä asioista.

Mikä on viinin parissa suurin onnistumisesi tähän mennessä?
Ostaessamme tilamme, sen köynnökset olivat noin 60-70 vuotiaita ja sain tehdä niiden kanssa töitä vielä 7 vuosikertaa, sitten uusimme tarhat ja sain kokemuksen uusien taimien istuttamisesta ja niiden hoivaamisesta ennen kuin alkoivat tuottaa satoa – en tule kokemaan tätä uudelleen, sillä nyt tarhat ovat parhaassa kasvuiässään ja tuottavat satoa seuraavat 70 vuotta. Eli sattuma ehkä on tässä se suurin onnistuminen – saada kokea koko viinitarhan elinikä omalla työurallani.

www.sukula.com

Azienda Agricola Sukula
%d bloggaajaa tykkää tästä: