Sanna Kissakangas

Sanna Kissakangas (ent. Pöyry) on valtiotieteiden maisteri ja monipuolinen viinialan asiantuntija, joka tunnetaan kansainvälisesti sosiaalisessa mediassa nimellä Champagnesanna.
Sanna elää ja hengittää viiniä, työskennellen täysipäiväisenä freelancerina kirjoittaen, ideoimalla ja järjestämällä tastingeja sekä toimien toisinaan tuomarina viinikilpailuissa maailmalla.

Valmistuttuaan viinimestariksi Turun ammatti-instituutista vuonna 2013 Sanna tiesi, että rakkaasta harrastuksesta tulisi myös hänen ammatti.
”Olen sukuni ensimmäinen tällä alalla. Valmistumiseni jälkeen oli selvää, että rakkaasta harrastuksesta tulisi myös työ.”

Sannan intohimo on erityisesti luonnonmukaiset viljelijäsamppanjat, mutta hän nauttii laajasti erilaisista viineistä, kunhan niiden alkoholipitoisuus pysyy kohtuuden rajoissa. Viinimaista häntä kiinnostaa tällä hetkellä eniten Espanja.

Ensimmäinen viinimuisto liittyy nuoruuden irvistykseen tapiolalaisdiscon edessä, mutta vaikuttavimman kokemuksen tarjosi Anselme Selossen tarhasamppanja Les Carelles, joka tammikuussa 2014 muutti Sannan viinielämän suunnan ja vahvisti hänen erikoistumisen samppanjoihin.

Harrastuksen ja toimittajuuden kautta viinialalle päätynyt Sanna on tunnettu viinifilosofiastaan, jossa viinin persoonallisuus ja tarina ovat keskiössä.
”Päätyypä lasiin mitä tahansa, persoonallisuus ja tarina viinissä puhuttelee. Pidän kuulaista, hapokkaista ja herkullisista viineistä, joissa tuntuu jännite ja suolainen helähdys, ja joissa maistuvat kunnolla kypsyneet rypäleet.”

“Suosin perhetilojen pullotteita, mutten ajattele, että vain pieni voi olla kaunista. Jos joudun valitsemaan kahdesta teknisesti yhtä ihanasta viinistä, valitsen sen, jonka tekijä on vielä ihanampi. Kaiken maailman hämyrypäleet kiinnostavat minua, ja on kiva kertoa näistä sukupuuton partaalla käväisseistä paikallislajikkeista muillekin.”

Naisena miesvaltaisella viinialalla Sanna on kohdannut haasteita, kuten tytöttelyä, vähättelyä, naureskelua, sormen heristämistä, maistelukokemuksiensa kritisointia sekä kirjallisen ammattitaitonsa kyseenalaistamista.

Sanna kokee, että viiniala on hitaasti muuttumassa, mutta sukupuolittuneita käytäntöjä esiintyy edelleen.
“Tein vuosina 2015–2022 Viinilehteen yli 70 artikkelia, ja rasittavan monta kertaa viimeisen päälle editoimani jutun julkaisun jälkeen inbox soi, kun joku suurennuslasin kanssa huteja etsinyt viinisetä oli mielestään löytänyt artikkelista erheen, terminologisen epätarkkuuden tai kyseenalaisen käyttökontekstin.”

“Tässä kohden on syytä todeta, että itseäni 15–20 vuotta nuorempien viinimiesten kanssa ei juuri koskaan tule vastaavanlaisia tilanteita eteen – eikä heidän tarvitse jatkuvasti brassailla viiniosaamisellaan ja -historiallaan.”

Kohdeltaisiinko sinua alalla toisin, jos olisit mies?
“Voi olla – tai sitten ei. Tastingeissa tuntui toisinaan siltä, että vieressä istuvan miehen sanalla on (miesvoittoiselle) osallistujajoukolle enemmän painoarvoa, mikä on äärimmäisen huvittavaa. Muistan aina erään tastingin, jossa totesin heti yhden viineistä korkkivikaiseksi. Eräs varttuneempi viiniherra väitti kiven kovaan vastaan, kunnes vieressäni istuva toinen mies totesi viinistä saman kuin minä. Tämän jälkeen herrakin alkoi nyökytellä tyyliin ”tässä saattaa sittenkin olla jotain vikaa…”

“Olen myös havainnut, että sanavalmis (viini)mies saa usein enemmän arvostusta kuin nainen samassa tilanteessa.”

Viinialan tulevaisuuden Sanna näkee ilmastotekijöiden keskiössä, kun kuumuus, kuivuus ja sään ääri-ilmiöt muokkaavat viinintuotannon geografiaa.
Hän korostaa kestävän kehityksen merkitystä valinnoissaan: ”Pyrin valitsemaan vihreiden arvojen mukaisesti tuotettuja viinejä: avaan kotona usein biodynaamisia viinejä.”

“Ja jos puhutaan lähitulevaisuudesta täällä meillä, niin esimerkiksi sober curious -trendi ja ostovoimamme heikkeneminen ovat jo vaikuttavat viinien kulutukseen ja valintoihimme.”

Viinialalle suuntaaville Sanna suosittelee vahvan oman viinilinjan omaksumista, kotiläksyjen huolellista tekemistä ja rohkeaa verkostoitumista.
”Ja sitten se tärkein: matkusta viinitiloille. Vaikka kädessäsi olisi kuinka upea viinikirja tai saitti, lukeminen ei vedä vertoja tilavierailuille.”

Tulevaisuudessa Sannalla on halua kehittyä edelleen viinialan huipulle, vaikka haasteita nykyisessä toimintaympäristössä onkin. ”Tällä hetkellä tässä maassa ei tunnu enää olevan käyttöä kaltaiselleni laatusisältöjä ideoivalle pitkän linjan viinialan osaajalle, joka ei ole ravintola-alalla, maahantuonnissa tai somevaikuttaja,” hän pohtii. ”Täytyy ehkä lähteä taas hetkeksi muualle asumaan.”

Kaikesta huolimatta Sanna jatkaa intohimoisesti rakastamallaan alalla ja löytää aina uusia tapoja jakaa tietämystään ja rakkauttaan viiniä kohtaan.

www.sparklingtravelstories.com

Täydellinen lasi kaikille viineille