
Sanna Van Herwaarden on viiniasiantuntija ja -konsultti, joka on työskennellyt alalla vuodesta 1997 lähtien.
Sanna on työskennellyt eri viinintuottajilla viennin johtotehtävissä pääasiassa Euroopan alueella, ja perusti oman yrityksensä, Ruby&Straw’n, 10 vuotta sitten Lontoossa. Yrityksensä puitteissa Sanna toimii vienti- ja tuotekehityskonsulttina viinintuottajille ja toimii myös pienimuotoisena agentuurina. Lisäksi hän on rakentanut viiniportfoliota viinimaahantuojille sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa.
“Valmistuessani ylioppilaaksi kotikaupungissani Lahdessa olin jo lahtokuopissa tähdaten opiskeluun ulkomailla. Sen polkaisun jälkeen en ole palannut Suomeen vaikka kaikkien näiden vuosien jälkeenkin tunnen olevani supisuomalainen. “
Mikä on ensimmäinen viinimuistosi?
“Isäni on aina tehnyt kotiviinejä ja viela 85-vuotiaanakin tekee niitä kayttaen kaikenlaisia raaka-aineita – jopa rypäleitä. Muistan lapsena viinihiivan tuoksun kun omena-tai kirsikkaviini kavi isossa lasipullossa kodinhoitohuoneen lattialla.”
Entä vaikuttavin?
“Muistan, ehkä noin vuonna 1992, kun tunsin ensi kertaa oikeasti ymmärtäväni viinien lumon. Olin kavereiden kanssa syömässä brysseliläisessä pikkuravintolassa nimeltään Le Mok Ma Zwet, ja lasissa oli Bourgogne Passe-Tout-Grains, joka on blendi Pinot Noiria ja Gamay’ta. Muistan hyvin, kun yritin painaa apellaation mieleeni etten vaan unohtaisi sitä, koska tämä oli aikaa ennen kännyköitä! Vieläkin rakastan gamay-rypälettä.”
Kuinka päädyit viinialalle?
“Saatuani BBA (Bachelor of Business Administration)-opiskeluni päätökseen Belgiassa, päädyin kolme vuotta myöhemmin australialaisen Oatley-perheen omistaman viinitilan Rosemount Estaten Euroopan vientipäälliköksi.
Monipuolinen kielitaito auttoi työn saamisessa, koska viineistä en oikein tiennyt tuolloin vielä mitään! Rosemountin Euroopan toimitilat olivat keskella yli 150 hehtaarin kuvankaunista Hatchlands Park’ia Surreyn maaseudulla Englannissa. Jos en ollut työmatkalla, istuin työpoytäni ääressä vanhassa upeassa Georgian aikaisessa “Mansion Housessa’”katsellen ikkunasta niitylla juoksevia fasaaneja joita kasvatettiin tilalla linnustajien iloksi. Kaikki tuntui alussa epätodelliselta – kuin sadusta.
Olin saanut unelmieni työn! Viinien opiskelu alkoi siltä istumalta eikä ole loppua näy.”
Mikä on viinifilosofiasi ja mihin tähtäät viinejä valitessasi?
“Hyviä viinejä on monenhintaisia vaikka todella halvalla ei koskaan saa hyvää. Parhaita viinejä usein tekevät suhteellisen tuntemattomat pientuottajat. Etsin viineissä puhtaita makuja ja harmoniaa.
Viinivalinta on aina riippuvainen tilanteesta. Oikein valittu viini kruunaa tilaisuuden. Jos meillä on kasa naapureita illallisella ja kaikki hölisevat samaan aikaan, ei viini, eikä ruokakaan, saa paljoa huomiota. Silloin on turha avata parasta pulloa vaan iltamiin sopivat parhaiten esimerkiksi hedelmäiset valko-, rose- tai punaviinit vaikka Sisiliasta, Etelä-Ranskasta tai uudesta maailmasta.”
Oletko naisena kokenut haasteita miesvaltaisella viinialalla?
“Yleisesti en ole kokenut, ettei minua olisi otettu vakavasti ja kokemukseni ovat positiivisia.
Vasta kun minulla oli kaksi pientä lasta, tuli eteeni ensi kertaa tilanne, missä työnantajani ei ollut vakuuttunut että olen motivoitunut.
Silloin laitoin pillit pussiin ja perustin oman yritykseni Ruby&Straw’n!”
Onko tämä edelleen ongelma vai vanhaa stereotypiaa?
“Urani alkuvuosina, eli 90-luvun loppupuolella ja uuden vuosituhannen alussa, ei viininvientitehtavissä ollut montaakaan naista, mutta tilanne on muuttunut huomattavasti.
On todella mukavaa kun espanjalaisen suuren viinintuottajan viennistä vastaa nuori nainen! Yhteistyö naisten kanssa sujuu usein sutjakammin.”
Kohdeltaisiinko Sinua alalla toisin, jos olisit mies?
“Uskaltaisin sanoa, että ollessani suurien yritysten palveluksessa viinialalla, olisin päässyt helpommin etenemään vaativampiin johtotehtaviin, jos olisin ollut mies.”
”Toisaalta, nuorena naisena miesvaltaisella alalla sain usein enemmän huomiota ja ehkä parempia tuloksiakin, kuin jos olisin ollut mies muiden joukossa.
Nykyään valttini on ammattitaito ja -kokemus enkä tunne, että sukupuolellani on niin väliä!”
Kuinka koet viinialan tulevaisuudessa?
“Viinit hakevat paikkaansa muuntuvassa maailmassa uuden sukupolven nuostua merkittäväksi kuluttajaryhmäksi, vaikka nuoret aikuiset ja monet vanhemmatkin kyseenalaistavat kulutustottumuksiaan. Viinikulttuuri kuitenkin kestänee kaikenlaiset paineet ja muuntuu ajassa kuten aina. Hyvä ruoka ja viini tulevat kiehtomaan kuluttajaa sekä koukuttamaan alalla työskenteleviä kuten ennenkin. Määrällisesti vähemmän mutta laadullisesti parempaa- toivon näin!”
Minkä neuvon antaisit alalle suuntaaville nuorille?
“Viiniala saattaa kuulostaa fiiniltä, mutta työn kautta oppii nopeasti ja ala tulee tutuksi ja omanoloiseksi. Viinin valmistus on taidetta ja oma, kiehtova maailmansa monessa mielessä. Viinialaan ei usein päde samat lainalaisuudet kuin muilla aloilla. Alalla usein nauretaankin, että harva tällä rikastuu, mutta kaikilla on kivaa.”
Minkälaisia tavoitteita viinin suhteen Sinulla on tulevaisuudessa?
“Yritykseni kautta haluan auttaa varsinkin pientuottajia saamaan tuotteitaan markkinoille ja samalla tukea laadukasta viinikulttuuuria, sen aitoutta ja moninaisuutta. Korostan myös joka käänteessä maatalouden kestävää kehitystä ja toivon, että kevyt korteni keossa ei ole kuitenkaan ihan merkityksetön.”


Oli hauskaa päästä yhdeksi vuoden viininaiseksi Hannah Wines’in julkaisuun! Kiitos Anna ja kiitos myös Taika Huulle upeasta potretista- AI osaa muuntaa rusinan takaisin hehkeäksi rypäleeksi! 🤣
TykkääLiked by 1 henkilö