Sari Sirén DipWSET

Sari Sirén DipWSET on viinien maailmalle omistautunut, tunnettu viiniasiantuntija ja viinitoimittaja. Sarin yhteys viiniin syntyi matkoilla eri maiden ruoka- ja viinikulttuureihin tutustuessaan ja viinit ovat aina olleet tärkeässä roolissa hänen elämässään.

Ennen viinialalle siirtymistään Sari työskenteli yritysmaailmassa ja matkusteli paljon. Tämä antoi hänelle tilaisuuden oppia eri maiden ruoka- ja viinikulttuureista. Halu tehdä jotain aivan muuta vei hänet lopulta viinimaailmaan, ja hän päätti tehdä viinistä ja ruoasta itselleen ammatin. Sari suoritti useita erilaisia viiniopintoja ja ravintolakokkikoulutuksen laajentaakseen tietämystään ja kokemustaan alalla.

Sari omistaa oman yrityksen, Winestudio/Sir-Trading Oy, joka tarjoaa viinialaan liittyviä palveluja, tapahtumia, koulutusta, viiniarviointia ja -kirjoittamista. Hän haluaa laajentaa viinitastingien maailmaa yhdistämällä ruokia ja viinejä, kouluttamalla ja kirjoittamalla aiheesta oppimiaan tietoja ja rikasta matkakokemustaan hyödyntäen. 

“Minulle viinit ovat loputon tie ja se kiehtoo eniten, koskaan ei tule tunnetta, että olisi jotenkin valmis.”

Mikä on ensimmäinen viinimuistosi?
”Asuin parikymppisenä Espanjassa kolmisen vuotta ja pääsin maistamaan vanhempia vuosikertoja Riojan ja Ribera del Dueron punaviinejä – se oli rakkautta, joka on kestänyt näihin vuosiin saakka. Pariisin reissuilla samoihin aikoihin ihastuin ikihyviksi sancerreen, jota oli pysähdyttävä nauttimaan katukahviloihin. Se raikas ja hapokas viinityyli on niin ikään jäänyt ikiomaksi.”

Entä vaikuttavin?
”Olen päässyt niin mahtaviin paikkoihin upeiden viinien ja ihmisten pariin, että on mahdotonta nimetä yhtä tai edes muutamaa ylitse muiden. Jokainen reissu ja alue viineineen on omalla tapaa ollut vaikuttava ja arvostan suuresti, että minulla on ollut mahdollisuus kiertää viinialueita niin mittavasti.”

Kuinka päädyit viinialalle?
”Siirryttyäni itsenäiseksi yrittäjäksi, myin alkuun cocktail- ja viinitarvikkeita liikkeessäni Helsingin ydinkeskustassa. Suunnitteilla oli myös tastinghuone, jossa asiakas voisi maistella viinejä ja ostaa mielenkiintoisia pientuottajien viinejä matkaan.
Sitä päiväähän ei ole vieläkään tullut.
Liityin myös erilaisiin ruoka- ja viiniseuroihin, oikeastaan kaikkiin mahdollisiin, ja tutustuin uusiin viineistä kiinnostuneisiin ihmisiin. Vakuutuin, että kyllä tästä voisi tehdä itselleen työn, kun opiskelee alaa kunnolla ja pistää tuulemaan.”

Mikä on viinifilosofiasi ja mihin tähtäät viinejä valitessasi?
”Tärkeintä on nauttia viinejä, joista itse pitää. Ei tarvitse näyttää kenellekään tai pönöttää seurassa. Valinnoissani haen hyvää hinta-laatusuhdetta, viinin ei tarvitse maksaa maltaita. Arvostan myös klassikoita ja alueelleen tyypillisiä viinejä, joissa kunnioitetaan alkuperäislajikkeita. Mitkään kikkailuviinit tai muut hössötykset eivät saa minua syttymään, vaikka työni puolesta pitää olla valppaana kaikelle.”

Oletko naisena kokenut haasteita miesvaltaisella viinialalla?
”Alkuvuosina monet miespuoliset ammattilaiset ja harrastajat suhtautuivat, kuin olisin ilmaa. Kukaan ei tervehtinyt missään tilaisuuksissa, eikä viineistä saanut keskustelua aikaiseksi. Nyt olemme samoissa viinitilaisuuksissa kohdatessamme hyvää pataa. Toisaalta kun saa hieman jalansijaa ja tulee näkyväksi, on alkanut tulla myös ikäviä lieveilmiöitä.”

”Samaa en ole koskaan kohdannut ulkomailla, vaikka olen rampannut tastingeissä siellä 2000-luvun alusta ja porukka on ollut hyvin miesvaltaista sielläkin.
Lienee melko suomalainen ilmiö.”

Onko tämä edelleen ongelma vai vanhaa stereotypiaa?
”Kyllä tähän edelleen törmään valitettavasti, mutta uskon, ettei tilanne ole kuitenkaan samanlainen enää. Nuorempi polvi on fiksumpaa.”

Kohdeltaisiinko Sinua alalla toisin, jos olisit mies?
”Kyllä veikkaan näin. Säästyisi monelta harmilta.”

Kuinka koet koet viinialan tulevaisuudessa?
”Somen vaikutus kasvaa entisestään. Viiniin suhtaudutaan vähemmän tiukkapipoisesti. En usko, että tulevaisuuden viini-ihmiset jaksavat niin hirveästi hinkata jokaista yksityiskohtaa. Kulutus laskee, viinityylit muuttuvat ilmastonmuutoksen ja kulutustottumusten johdosta ja jotkut klassikot saavat väistyä. Viinistä tulee helpompi käsite ja hyvä niin.”

Minkä neuvon antaisit alalle suuntaaville nuorille?
”Viini on nautinto ja siihen pitää suhtautua sen mukaisesti. Herkkyydellä ja intohimolla sopivassa suhteessa. Perusopit kannattaa hankkia erottautuakseen ja pärjätäkseen, kunnianhimo on tälläkin alalla kultaa.”

Minkälaisia tavotteita viinin suhteen Sinulla on tulevaisuudessa?
”Oikeastaan ihan samat kuin aikojen alussa, haluan tehdä sitä, mistä tykkään ja rakastan, omalla tyylilläni. Jakaa ja vaihtaa mielipiteitä viineistä, missä foorumissa vain ja kulkea muuttuvan viinimaailman matkassa.”

www.winestudio.fi

Täydellinen lasi kaikille viineille

Jätä kommentti