Satu Lappalainen

Vicarage Lane Wines, Marlborough, Uusi-Seelanti


Uuden-Seelannin eteläisen saaren pohjoispäästä, Marlborough’n maailmankuulun viinialueen sydämestä, kuuluisan Cloudy Bayn naapurista löytyy Vicrage Lanen viinitila jota Satu Lappalainen luotsaa yhdessä miehensä kanssa.
Vicrage Lane tuottaa neljänneksen Suomeen tuotavista uusi-seelantilaisista viineistä.

Kuinka päädyit alalle Satu ja mikä on roolisi?
Mieheni osti viinitilan täysin yllättäen vuonna 2002, kun hän oli käymässä kotonaan Uudessa-Seelannissa. Minulle hän ilmoitti asiasta puhelinsoitolla keskellä yötä: ”Ostin meille viinitilan!” Asiasta ei ollut puhuttu tai mitään viinitilasuunnitelmia ei ollut. 
2003 lokakuussa lähdettiin sitten omalle viinitilalle kesätöihin. Sillä reissulla ollaan edelleen.
Roolini on ihan kaikkea mitä viinitilan hoitamiseen kuuluu (fyysistä ulkotyötä) ja kaikkea mitä firman pyörittäminen vaatii (toimistohommat veroista ja kirjanpidosta pullotuksiin, markkinointiin, myyntiin ja vientiin). 

Koetko, että työ viinin parissa on vaikeampaa naiselle? Miksi?
Ei työ ole yhtään sen vaikeampaa naiselle kuin miehellekään. Tietysti joskus joku oikein rankka fyysinen työ voi olla naiselle hankalampaa kuin miehelle, mutta kaikkihan on yksilökysymyksiä; on vahvoja naisia ja heikkoja miehiä.

Onko työssäsi viinin parissa jokin tietty osa, josta erityisesti pidät tai innostut joka kerran?
Tietysti uuden vuosikerran ensimmäiset maistelut on aina jännittäviä ja niitä odottaa innolla, kun koko vuoden rankka työ on siinä maistettavissa ja haistettavissa. Palkitseva hetki.

Suomalainen viinikulttuuri on vielä verrattain nuori.
Miten koet sen vaikuttavan alalla työskentelyyn?

Tietenkään ei ole mitään perinteitä, mistä voisi ammentaa esim. viinitilanhoidossa tai viinien maisteluissa, mutta ei kai se muuten hurjasti vaikuta. Kaikkihan pitää kuitenkin opetella.

Mikä on viinin parissa suurin onnistumisesi tähän mennessä?
Kyllä eniten mieltä lämmittää se, että olemme saaneet viinimme suomalaisten kuluttajien saataville. Tuntuu mukavalle jakaa ihanat makukokemukset suomalaisten viininystävien kanssa.

www.viragelane.co.nz

Vicarage Lane Wines In Blenheim, Marlborough, New Zealand
%d bloggaajaa tykkää tästä: