
Taina Vilkuna MW on Suomen vaikuttavimpia ja vakuuttavimpia viiniasiantuntijoita.
Hän astui ensimmäistä kertaa Alkon ovista sisään kesätyöntekijänä vuonna 1988, ja tuosta hetkestä lähtien viini on ollut kiinteä osa hänen elämäänsä.
Tainan tiedonjano viiniin liittyen oli jo tuolloin valtava, ja hän ahmi kaiken mahdollisen tiedon niin viineistä kuin niiden valmistuksesta. Aikoinaan tiedonhankinta oli haastavampaa, mutta nykyään hän iloitsee helppoudesta, jolla voi löytää tietoa viineistä ja niiden valmistajista internetin avulla.
Taina pyrki jatkuvasti syventämään tietämystään ja opiskeli viinejä sekä Alkossa että Jouko Mykkäsen järjestämillä WSET-kursseilla. Suomen ensimmäisen Master of Wine Essi Avellanin esimerkki inspiroi Tainaa hakemaan myös Master of Wine -ohjelmaan, jonka suorittaminen vaati paljon sitkeyttä ja opetti myös pettymysten sietämistä. Vaikka matka oli haastava, se oli kaiken vaivan arvoinen ja muovasi Tainan ajattelua kriittiseen suuntaan.
Taina on työskentelee edelleen Alkossa tuoteviestintäpäällikkönä ja on mukana viiniasiantuntijana niin kansallisessa kuin kansainvälisessä mediassa.
Mikä on ensimmäinen viinimuistosi?
”Maistoin salaa isoveljen Espanjanmatkalta tuomaa kuivaa sherryä koristeellisesta nahkapäällisteisestä leilistä. Salmiakkinen maku kiehtoi, vaikka juoma ei taatusti parhaassa iskussa ollutkaan.”
Entä vaikuttavin?
”Charles Heidsieckin kellarivierailulla muutama vuosi sitten oli mahdollisuus pruuvata Champagne Charlien vuosikertaa 1979. Maistoin kellarin hiljaisuudessa juomaa, joka ei ollut koskaan sieltä poistunut, ja jonka jokainen osa oli harmonisessa tasapainossa. Niin kornilta kuin se voi kuulostaakin, en mahtanut kyynelille mitään.
Itku siinä tulee, kun kohtaa lasissa silkkaa täydellisyyttä.”
Kuinka päädyit viinialalle?
”Kesätyöpaikasta tuli pysyvä. Kansainvälinen politiikka oli pääaineeni Tampereen yliopistossa, mutta viinit viehättivät enemmän kuin potentiaalinen diplomatian parissa työskentely.”
Mikä on viinifilosofiasi ja mihin tähtäät viinejä valitessasi?
”Annan tasapainoisen viinin viedä ja hurmata: koskaan ei ole liian tiistai nauttia kellarin aarteita. Nauti tänään, huomisesta ei kukaan tiedä. Muille viinejä suositellessani otan huomioon heidän makunsa ja mieltymyksensä, ja pyrin löytämään parhaan mahdollisen viinin juuri siihen tilaisuuteen.”
Oletko naisena kokenut haasteita miesvaltaisella viinialalla?
”Voi kyllä. Taannoin ala oli todella miesvaltainen, ja nuorena naisena sai todistella tietämystään ja uskottavuuttaan moninkertaisesti miespuolisiin kollegoihin verrattuna.”
Onko tämä edelleen ongelma vai vanhaa stereotypiaa?
”Onneksi moni asia on muuttunut, mutta ei kannata tuudittautua tunteeseen, että olisimme jo perillä. Naisen euro on Suomessa edelleen noin 84 senttiä, eivätkä naisten saavuttamat oikeudet ole kiveen hakattuja missään.”
Kohdeltaisiinko Sinua alalla toisin, jos olisit mies?
”Nykyistä minää turvaa titteli, niin huvittavaa kuin se onkin.”
Kuinka koet viinialan tulevaisuudessa?
”Haasteita riittää ilmaston muuttuessa ja kulutuksen pienentyessä, mutta mm. takuuvarmat klassikot, trendien mukana nousevat viinimaat ja uusvanhat rypälelajikkeet ja valmistustavat pitävät alan liikkeessä ja mielenkiintoisena. Viinin ainutlaatuinen luonne kypsytyksen myötä muuttuvana ja ruokia uudelle tasolle nostavana juomana ei katoa minnekään tulevaisuudessakaan.”
Minkä neuvon antaisit alalle suuntaaville nuorille?
”Ole utelias ja avoin, ja luota itseesi. Maistella kannattaa mahdollisimman laajasti, myös ohi omien senhetkisten makumieltymysten, ja luoda pohja maistelulle opiskelemalla ainakin perustiedot kaikesta viiniin liittyvästä.”
Minkälaisia tavoitteita viinin suhteen Sinulla on tulevaisuudessa?
”Haluan ylläpitää osaamistani lukemalla, maistamalla ja matkustamalla. Viinin maailmassa tapahtuu koko ajan niin paljon, että trendien haistelu ja nouseviin ilmiöihin tutustuminen pitänevät kiireisenä jatkossakin. Oman osaamisen jakamiseen tulen panostamaan nykyistä huomattavasti enemmän.”
Viinialalla parasta ja ainutlaatuista Tainan mielestä on se, että se vie mukanaan maailman kauneimpiin paikkoihin, joko virtuaalisesti tai fyysisesti, maistelemaan toinen toistaan huikeampia viinejä.
“Ja ruokapöydässä viinit nousevat ja nostavat ruoan vielä uusiin ulottuvuuksiin. Jokainen viinipullo on yksilö, joka palkitsee kellaroinnin vaivan, oli aikaa kulunut sitten puoli vuotta tai puoli vuosisataa. Ja ihmiset! Intohimo biodiversiteetin kasvattamiseen, oman alueen tunnettuuden nostamiseen, perheyrityksen työn jatkamiseen tai jonkin ihan uuden luomiseen ovat vain pieni osa asioista, joihin törmää viinialan huippujengin kanssa hengaillessa.
Jokaisena päivänä on mahdollisuus oppia uutta!”


