Alko järjestää pari kertaa kuussa Mediapruuveja, joissa maistattavat kauden erikoiseriä sekä uutuusviinejä ja -oluita. Tilaisuuksissa on mahdollista maistaa tuotteet joko avoimena tai sokkona.
Itse olen valinnut maistaa tuotteet sokkona, koska arvioinnin ohella tämä on myös erinomainen harjoittelumahdollisuus treenata omia aisteja. Normaaliasetelma esimerkiksi maahantuojien tilaisuuksissa kuitenkin on se, että tiedän mitä maistan, joka vaikuttaa aina kokemukseen jos ei muuten, niin ainakin oletusten kautta.
Syksyn aikana maistettujen viinien myötä suurimman muutoksen koen tapahtuneen ns. vanhan viinimaailman (Eurooppa) ja uuden viinimaailman ( Ameriikat, Etelä-Afrikka, Austraalia, Uusi-Seelanti jne) tyylien välillä, jotka ovat selkeästi lähempänä toisiaan kuin ennen.
Viimeaikoina trendi on vienyt viinejä runsaan sijaan kevyempään ja elegantimpaan suuntaan.
Viileillä alueilla tällaisten viinien tuottaminen on helppoa, kuitenkin lämpimillä alueilla taas vaikeampaa, koska rypäleisiin kehittyy enemmän sokeria, aromeja ja tanniineja, jotka vastaavasti siirtyvät viiniin korkeampana alkoholimääränä, runsautena ja tekstuurina.
Varmasti osansa on myös Alkon seulalla, mutta koska ilmasto globaalisti lämpenee ja viinialueet ovat kuitenkin pysyneet aikalailla paikoillaan, kertoo tyylien yhdenmukaistuminen tietoisista muutoksista ja valinnoista viininviljelyssä ja valmistuksessa.
Joten yhteenvetona todettakoon sokkomaistelun olleen välillä enemmän ja välillä taas vähemmän menestyksekästä, mutta yhtäkaikki opettavaista!
Viimeisimmät erikoiserät tuli maistettua kahdesti joka oli myös mielenkiintoista, koska ekalla kerralla oli pientä nuhaa jonka olen todennut korostavan hedelmäisyyttä viinissä, ja seuraavalla kerralla kun samaa valikoimaa oli taas tarjolla, oli nokka kunnossa ja kokemus aikalailla erilainen.
Juhlakautta silmällä pitäen vielä muutama nosto kuluneen kauden varrelta, olkaapi hyvät!
Kuohuviinit

HXM Royal Crémant Riesling Brut
Ai että, tämän kanssa olin kyllä ihan metsässä!
Tuoksumaailma oli samaan aikaan elegantti ja runsas, eli jälkeenpäin mietittynä rieslingille oikein tyypillinen. Viini on hapokas, mutta mukava 9.0 g./ l. jäännössokeri pyöristää terävyyttä ja tukee viinin hedelmäisyyttä. Viini on valmistettu perinteisellä samppanjanmenetelmällä, jonka myötä mukana myös kerroksellisuutta joka tekee viinistä monikäyttöisen ja koen, että tässä on varmasti täydellinen aperitiivi mutta myös hieno pari joulun kalapöytään.Saksalaiset kuohuviinit tunnetaan yleensä nimikkeellä Sekt tai siitä astetta korkeampi laatuluokitus Winzer Sekt. Crémantien osuus saksalaisisten kuohuviinien tuotannosta on minimaaliset 0,9% ja nämä eroaa Winzer Sekteistä mm. sillä, että kaikki viiniin käytetyt rypäleet kerätään käsin.
Klein Crémant d’Alsace Blanc de Blanc Brut 2021
Tämän Crémant d’Alsacen maistoin kahdesti, ja varsinkin ensimmäisellä kerralla (pikku nuhassa) tykkäsin viinistä aivan älyttömästi sen korostuneen kukkean hedelmäisyyden kanssa. Aromikkuudessa tuli esiin jopa mesimarjaisuutta, joka on kaikissa tilanteissa vaikuttavaa.
Toisella kerralla viinistä tuli enemmän esiin sen kerroksellisuus ja Blanc de blancseille, eli vain valkoisista rypäleistä (Pinot Blanc, Auxerrois, Chardonnay) valmistetuille viineille tyypillinen mineraalisuus.
Vouhotain aina siitä, kuinka kipuilen Alsacen viinien ja Pinot Blancin kanssa, mutta tässä sitä taas syön hattuani. Hintalaatusuhteeltaan erittäin hyvä kuohuviini!

Valkoviinit

J. Lohr Riverstone Chardonnay 2021
Kyllä, mulla on sweet spot Kalifornian chardonnaylle.
Rakastan tuntuvaa tammitynnyrikypsytyksen tuomaa mausteisuutta ja paahteisuutta yhdistettynä chardonnayn korkeaan hapokkuuteen. Chardonnay ei ole niitä aromikkaimpia rypälelajikkeita, mutta ilmentää hienosti kasvupaikkaansa ja viininvalmistajan taitoja.
Kaikin puolin tyylikäs ja tasapainoinen viini.
Kuitenkin sen verran runsaampi, että toimii punaviinin sijaan myös kinkun kaverina.
Joseph Drouhin Mâcon-Lugny Les Crays 2021
Ok ok rakastan chardonnayta ylipäätään, ja se tuli taas todettua näiden pruuvien myötä.
Joseph Drouhin on Bourgognen viinien ystävälle varma valinta, ja tämä Mâcon-Lugny ilahdutti runsaalla hedelmäisyydellä ja selkeydellä. Bourgognen chardonnayt on myös tyypillisesti tammitynnyreissä kypsytettyjä, kuitenkin tästä viinistä vain 1/3 on kypsynyt isoissa tynnyreissä, joten tammen aromit ei ole selkeästi läsnä, vaan ratkaisu lähinnä pyöristää kokonaisuutta.
Myönnettäköön, että tätä löytyy jo kotoa.
Aaton skagen röran kanssa nautin mielelläni lasillisen mikäli viiniä vielä paketointikimaran jälkeen enää on..

Punaviinit

Château Teyssier on arvostettuja viinitaloja Bordeaux’n vasemmalla rannalla Saint-Émilionin apellaatiossa, jossa merlot on dominoiva rypälelajike.
Tämä klassinen viini on kehittynyt miellyttävästi, mutta maanläheisten aromien ja mausteisuuden takana on tunnistettavasti merlot’n tummaa boysenmarjaisuutta jota cabarnet francin vegetaaliset aromit ryhdittävät.
Viini oli mukana muutamissa syksyn tapahtumissani ja vakuutti joka kerran. Monenlaisten osallistujen keskuusessa se osottautui usein ajan hienostamien daamien suosikiksi.
Joulupöydässä varsinkin juurevat laatikkoruokamme kinkun ohella löytävät tästä kompleksisesta viinistä hienon parin.
Seppeltsfield Barossa Shiraz 2021
Noniin, nyt olisi sitten runsaampaa punaviiniä!
Viini oli lasissa melkein läpinäkymättömän purppurainen, tuoksu runsaaan hedelmäinen ja mausteinen häivähdyksellä savuisuutta. Suutuntuma oli täyteläinen, tanniinit oli miellyttävästi ryhdikkään tuntuvat ja jälkimaussa tammikypsytyksen mausteisuutta.
Meidän joulupöydästämme löytyy perinteisesti myös lihapullia kermakastikkeessa ja puikulamuussia, ja intuitioni sanoo, että tässä olisi täydellinen viinipari lihapullille.


Alkaa 2023 olla pikkuhiljaa paketissa.
Tammikuussa hommat jatkuu aikalailla siitä mihin ne nyt pariksi viikoksi jää, poikkeuksena se, että valoa on jo enemmän kuin nyt ja kevättä kohti mennään!
Rentouttavaa joulua ja kiitos tästä vuodesta!
Hämmentävän hyvällä fiiliksellä ja kiitollisuudella innokkaasti kohti seuraavaa ❤ Cin cin!
