2021 FINNISH WOMEN IN WINE

Suomalaiset naiset viinialalla

Vaikka viinin juuret eivät vielä kovin syvällä suomalaisessa ruoka- ja juomakulttuurissa olekaan, löytyy meiltä viinin asialle omistautuneita suomalaisia silti yllättävänkin suuri porukka niin täältä Suomesta kuin ulkomailtakin.

Alunperin viinin parissa tehtävät työt niin viinitarhoilla kuin muuallakin ovat olleet enemmän miesten kuin naisten töitä. Pitkän historian ja vahvat perinteet omaavassa Euroopassa näkyy tämä vielä vahvasti. Ja vaikka Suomi pääpiirteittäin tasa-arvoinen maa onkin ja tälläkin hetkellä Suomen viinialan huiput ovat naisia, ovat mediassa esiintyvät viinialan edustajat silti lähes poikkeuksetta miehiä.

Naistenviikko on seitsemän päivän ajanjakso 18.–24. heinäkuuta, jolloin suomalaisessa almanakassa on vain naisten nimiä. Kaikkiaan naistenviikolla on almanakassa 34 nimeä, ja silloin viettää nimipäiväänsä noin 627 000 näistä.
Naistenviikon kunniaksi tutustutaan viinialalla työskenteleviin suomalaisiin naisiin ja 2021 perinteen saa kunnian aloittaa enologit ja viinintekijät.

Malja upeille suomalaisille naisille viinialalla!
Cin cin!

18/7 Riikka Sukula
Azienda Agricola Sukula, Piemonte, Italia

”Koen, että suomalaiset viinialan ammattilaiset maahantuojista sommeliereihin ja viinin viljelijöihin maailmalla ovat avarakatseisia ja opinnälkäisiä koska meillä ei ole liian syvälle juurtuneita ennakkokäsityksiä asioista.”

19/7 Satu Lappalainen
Vicarage Lane Wines, Marlborough, Uusi-Seelanti

Työ viinin parissa ei ole yhtään sen vaikeampaa naiselle kuin miehellekään. Tietysti joskus joku oikein rankka fyysinen työ voi olla naiselle hankalampaa kuin miehelle, mutta kaikkihan on yksilökysymyksiä; on vahvoja naisia ja heikkoja miehiä.”

20/7 Marketta Fourmeaux
Marketta Winery, Napa Valley, USA

Pitkän uransa myötä Marketta on noussut yhdeksi yhdeksi Yhdysvaltain vaikutusvaltaisimmista naispuolisista viinintekijöistä. Vuonna 2008 Marketta palkittiin työstään viinin parissa mm. myös Louis Pasteur’lle myönnetyllä, arvostetulla maanviljelyn ja tieteen ritarikunnan kunniamitalilla, Medaille de L’Ordre du Merite Agricole, jonka Ranskan tasavalta myöntää erinomaisesta maataloustoiminnasta.

21/7 Mari de Pins
Château de Montfaucon, Rhône, Ranska

Kuten kaikilla alun perin miesvaltaisilla aloilla naisen pitää tehdä itselleen tilaa, olla avoimen kiinnostunut oppimaan, keskustelemaan, uskoa omaan makuunsa ja mielipiteisiinsä.
Viinimaailmassa miesvaltaisuus, valtaisan tiedon määrän ja teknisyyden lisäksi, voi alkuun olla pelottavaa.

Itse sanoin itselleni, että kukaan ei ole sommelier syntyessään, oppi kulkee lasin kallistelun kautta! 

22/7 Eila Rönni
Rönnvikin Viinitila, Laitikkala, Suomi

Alalle päädyin marjanviljelyn myötä. Meillä oli 20 haehtaaria herukkaa viljelyssä ja yritimme löytää jotakin tapaa jalostaa osa sadosta itse. Kun Suomen ensimmäinen tilaviiniyrittäjäkurssi aloitti Muuruveden maa- ja puutarhaoppilaitoksessa syksyllä 1993 isäntä lähti tälle kurssille ja laki tilaviiniyrittämisen sallimisesta tuli voimaan 1.1.1995

23/7 Nea Berglund
Charivari Wines | Château Carsin, Cadillac Côtes de Bordeaux, Ranska

On totta, ettei nuoria naisia joka viinitilalla ole johtotehtävissä, mutta itse olen saanut pääosin positiivista palautetta. Bordeaux on erittäin vanhoillista aluetta ja täällä pidetään mielellään perinteistä kiinni.
Charivari -viinit ovat hyvä esimerkki; ne ovat erilaisia, etiketit värikkäitä ja kaikkea muuta kuin perinteisiä. Suurin osa paikallisista pitää viinejä hurmaavina, herkullisina ja erilaisina, mutta toisinaan joku toteaa, että ne ovat kaukana ”klassisesta Bordeaux’sta”.
En koskaan loukkaannu tästä, sillä sehän on juuri näiden viinien tarkoitus!

24/7 Outi Jakovirta
Three Barrel Project Oy

Ehkä Suomessa on sellaista innostuneisuutta maailman eri viineistä, mitä maissa, joilla ei ole omaa viinintuotantoa on. Itseäni harmittaa kovasti miten Suomessa edelleenkin valtiovallan puolesta puhutaan viinistä vain alkoholina.. siihen olisi jo korkea aika saada muutos.

25/7 Annica Landais-Haapa

Vuonna 2009 aloitin viinijuridiikan maisteriopinnot yliopistolla, joka oli tosi haastavaa mutta kiinnostavaa! Sain harjoittelupaikan Château Latourilla, missä tein kartoituksen kaikista Latourin erilaisista etiketeistä 1800-luvun keskeltä nykypäivään. Tarkoitus oli tulla toimeen viiniväärrennösten kanssa, joita siihen aikaan (2009-2010) tuli yhä ennemmän markkinoille varsinkin, kun Bordeaux’n viinit nousivat kiinalaisten suosioon. 
Työharjoitteluni vakinaistettiin 2010; Vastasin Château Latourin viinien alkuperänvarmistuksesta sekä tuotemerkkien suojauksesta.”

Kuvituksesta vastaa lahjakas Ronja Johansson.

Liity Hannah Winesin sähköpostilistalle ja saa tiedot tulevista tapahtumista ensimmäisenä!

%d bloggaajaa tykkää tästä: