Keski-Suomen ensimmäinen Sommelier

Ulla Häkkinen on työskennellyt viinien parissa jo yli kaksi vuosikymmentä, mutta intohimo ei ole hiipunut. Hän toimii Yöpuu Yhtiön pääsommelierina Jyväskylässä ja vastaa kolmen erityyppisen ravintolan, fine dining -ravintola Pöllöwaarin, Hotelli Verson eri ravintolatoimintojen ja Bistro Kirkkopuiston, viinivalikoimista.
”Viinit ovat minulle suuri intohimon kohde. Ne yhdistävät kulttuuria, historiaa, maataloutta, tarinoita ja tuoksuja – ja niitä on joskus ihan mukava vähän romantisoidakin.”
Ullan ensimmäiset viinimuistot juontavat lapsuuden syksyisiin sadonkorjuujuhliin, jolloin pöytään katettiin brie-juustoa ja pippuripihviä, ja vanhemmat joivat viiniä, hänelle itselleen kaadettiin vadelmalimsaa.
”Muistan erityisesti, että vanhempani ostivat aina samaa puolimakeaa La Salle Muscat -valkoviiniä Kaliforniasta. Se kävi kaiken ruoan kanssa ja pullosta sai kätevän karahvin käytön jälkeen.”
Myöhemmin opintojen aikana syttynyt viini-innostus syveni nopeasti, ja tie vei WSET-tutkintojen kautta sadonkorjuuseen Château Carsinille Ranskaan.
“Erilaiset tuoksut ovat aina olleet minulle tärkeitä, ja joskus nautin viinin makua enemmän vain sen tuoksusta. Sanonkin joskus jostain viinistä, että sen tuoksu on niin hyvä, että siinä voisi uida.”
Vaikuttavimpiin viinimuistoihin kuuluu myös ikimuistoinen illallinen Kämpin peilisalissa Master of Wine -tapahtumassa:
”Meille kaadettiin laseihin niin kypsää bordeaux’ta, grand cru rieslingiä, valkoista huippuburgundia kuin vuosikertaportviiniä. Ei puuttunut loistokkuutta tuosta illasta! Menukortti on edelleen tallella.”
Ullalle viini on lähes aina yhtä kuin viini ja ruoka. Hän pyrkii siihen, että yhdessä ne ovat enemmän kuin osiensa summa:
”1 + 1 = 3. Ja voi että, kun se palkitsee, kun saa omasta työstään välitöntä palautetta ja asiakkaalta tai työkaverilta kiitosta.”
Pöllöwaarin viinilista on kahdesti voittanut Star Wine List’n Suomen parhaan alle 200 viinin listan tittelin. Nyt tähtäimessä on menestyminen kansainvälisessä kilpailussa.
”Olisi upeaa saada kansainvälistä näkyvyyttä samalla tuoden Jyväskylä ja Keski-Suomi viinimaailman kartalle.”
Ulla valitsee viinit sesongin ja ruokalistan mukaan.
Tärkeää on, että jokaisella viinillä on oma tarinansa, oli se sitten klassikko tai kokeilevampi uutuus. Hän seuraa tarkasti viinialan kansainvälisiä ilmiöitä, matkustaa viinialueille ja tuo työssään esiin kokemuksiaan.
”Viinilistamme kautta voi paitsi kokea elämyksiä, myös oppia uutta. Coravinin ansiosta voimme tarjota laajan kattauksen laseittain – myös useampaa kuohuvaa.”
Kestävä kehitys on tärkeä osa Ullan valintakriteerejä:
”Käytän ravintoloissa sellaisia viinejä, jotka on tuotettu kestävän kehityksen ehdoin – luonnonmukaisesti tai biodynaamisesti. Me kuluttajat voimme ostotoiminnallamme vaikuttaa paljon.”
Ullan urapolku viinialalla ei ole ollut itsestäänselvyys.
Hän ei halunnut jäädä katseen kohteeksi tai jalkoihin, vaan halusi tehdä paikkansa näkyväksi:
”Ihan urani alussa minua ei otettu tosissaan. Halusin kuitenkin olla ensimmäinen nainen Keski-Suomessa, joka käyttää nimikettä sommelier, ja osoittaa, että paikka viinialalla kuuluu myös naisille.”
Hän uskoo, että hänen myönteinen kokemuksensa viinialalla liittyy siihen, että hänen esihenkilönsä ja työyhteisönsä ovat pitkään olleet naisten johtamia:
”Luulen, että tähän vaikuttaa se, onko esihenkilösi mies vai nainen. Olen ollut työpaikassa, jonka johtoryhmään kuuluu useita naisia ja suurin osa esihenkilöistä on myös naisia.”
Ulla uskoo, että viiniala säilyy elinvoimaisena avoimen mielen ja yhdessä tekemisen kautta, vaikka kulutuksen lasku ja ilmastonmuutos asettavat haasteita tuotannolle.
”Pidetään viiniala helposti lähestyttävänä ja viinit ymmärrettävinä – niin selviämme.”Tulevaisuudessa Ulla toivoo, että nuoret innostuvat viinistä ja rohkaistuvat puhumaan siitä omalla kielellään.
”Nuori, joka innostuu alasta, on osaltaan vastuussa siitä, että uudetkin kuluttajat innostuvat viineistä. Puhutaan ymmärrettävästi, hinnoitellaan kohtuullisesti ja rohkaistaan kokeilemaan.”
Hannah Wines
Suomen viinikulttuuria edistävä
viinipalvelu ja -media
Hannah Wines tarjoaa viinisisältöjä, tapahtumia ja koulutusta kulttuurin ja estetiikan näkökulmasta.
Tutustu palveluihimme ja ota yhteyttä!
hello@hannahwines.fi
